Oro pajėgų lėktuvas „Air Force One“ išskrido iš Endriuso jungtinės karo aviacijos bazės į Belfastą, kur J. Bideną pasveikins Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishis Sunakas.

Prieš sėsdamas į lėktuvą J. Bidenas žurnalistams sakė, kad pagrindinis jo kelionės prioritetas – užtikrinti, kad „liktų galioti Airijos susitarimai ir Vindzoro sistema“.

1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimas buvo sudarytas tarp Šiaurės Airijos katalikų respublikonų jėgų ir britų lojalistų protestantų, norinčių, kad provincija liktų JK dalimi.

Šis svarbus susitarimas buvo sudarytas tarpininkaujant JAV, tačiau, JK išstojus iš Europos Sąjungos, iškilo naujų sudėtingų klausimų, kaip tvarkyti prekybą per Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos sieną. Siekiant išspręsti šį ginčą, kovo mėnesį buvo sudarytas susitarimas, vadinamas Vindzoro sistema.

J. Bidenas lankysis Belfaste, vėliau Airijos sostinėje Dubline, taip pat šiaurės vakarų mieste Balinoje, kuriame gyveno jo protėviai prieš 19 amžiuje emigruodami į JAV. Kelionėje prezidentą lydi sesuo Valerie Biden ir sūnus Hunteris Bidenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją