Tai bus galimybė „išsiaiškinti, kaip buvo paskelbtas šis pranešimas ir kaip amerikiečiai vėl įsitrauktų į santykius su sąjungininke“, po ministrų kabineto posėdžio sakė atstovas spaudai Gabrielis Attalis.

J. Bidenas praėjusią savaitę paskelbė apie naują Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės gynybos aljansą (AUKUS) ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Dėl šio pakto Kanbera atšaukė milžinišką sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Prancūzija savo ruožtu atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje.

Prancūzų pareigūnai apie žlugusį kontraktą buvo informuoti vos kelios valandos iki oficialaus J. Bideno pranešimo apie aljansą AUKUS.

E. Macronas tikisi išgirsti „paaiškinimų dėl amerikiečių sprendimo palikti sąjungininkę iš Europos esminių derybų dėl bendradarbiavimo Indijos ir Ramiojo vandenynų regione nuošalyje“, pridūrė G. Attalis, leisdamas suprasti, jog Prancūzijos įtūžis vis dar neslūgsta.

„Tikimės, kad mūsų sąjungininkai pripažins, kad dialogas ir turėjusios įvykti konsultacijos neįvyko ir kad tai kelia klausimą dėl pasitikėjimo, verčiantį visus mus dabar padaryti išvadas“, – sakė prancūzų vyriausybės atstovas.

J. Bideno ir E. Macrono pokalbio pasirinktu laiku – savaitė nuo ginčo pradžios – Paryžius siekia dar labiau pabrėžti savo nepasitenkinimą.

Vašingtonas sekmadienį leido suprasti, kad 78 metų prezidentas norėtų aptarti šį klausimą, tačiau E. Macronas neskubėjo pakelti telefono ragelio.

Šis ginčas įstūmė dvišalius santykius į krizę, kurią dalis analitikų laiko didžiausia nuo 2003 metų, kai JAV surengė invaziją į Iraką, nepaisydamos Paryžius pasipriešinimo.

Po ketverius metus trukusių audringų santykių su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu dabartinė konfrontacija sužlugdė viltis, kad prezidentaujant J. Bidenui, atėjusiam į valdžią sausį, bus visiškai atkurti JAV ir Prancūzijos santykiai.

43 metų E. Macronas ir J. Bidenas pirmą kartą asmeniškai susitiko per birželį vykusį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Anglijos Kornvalyje, kur jiedu buvo pastebėti plačiai besišypsantys.

Šią savaitę analitinio centro „Groupe d'Etudes Geopolitiques“ prezidentas Gilles'is Gressani atkreipė dėmesį, kad nesutarimai su JAV yra „nuolatinis Prancūzijos užsienio politikos bruožas“.

Tačiau jis pabrėžė, kad šįkart Paryžiaus „reakcijos intensyvumas yra stulbinantis“.