J. Bidenas per pirmąjį pokalbį su M. Abbasu nuo savo kadencijos pradžios „pabrėžė, jog „Hamas“ turi liautis leisti raketas į Izraelį“, sakoma pranešime.

JAV prezidentas taip pat „pabrėžė esąs tvirtai įsipareigojęs derybomis pasiektam dviejų valstybių sprendiniui kaip geriausiam būdui teisingai ir tvariai išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą“.

J. Bidenas taip pat telefonu pasikalbėjo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir išreiškė „didžiulį susirūpinimą“ dėl dabartinio smurto paaštrėjimo tarp žydų valstybės ir Gazos Ruožo, nurodė Baltieji rūmai.

Jau šeštą dieną tęsiantis smurtui tarp Izraelio ir palestiniečių, pareikalavusiam dešimčių žmonių gyvybių, J. Bidenas išsakė „tvirtą paramą“ žydų valstybės teisei gintis nuo raketų atakų, rengiamų „Hamas“ ir kitų teroristinių grupuočių“.

Vis dėlto jis taip pat išsakė susirūpinimą dėl žurnalistų saugumo, Izraelio lėktuvams sugriovus daugiaaukštį pastatą Gazoje, kuriame veikė naujienų agentūros „The Associated Press“ ir kai kurių kitų žiniasklaidos priemonių biurai.

„Neatsitrauksime“

Tuo metu „Hamas“ lyderis pareiškė, kad dėl Izraelio pajėgų atakų Gazos Ruožo kovotojai savo veiksmų nenutrauks, ir perspėjo, kad islamistai dar nepanaudojo visų savo turimų priemonių.

Šeštadienį vakare kalbėdamas Katare surengtame mitinge, į kurį susirinko šimtai žmonių, „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh sakė, kad „pasipriešinimas yra trumpiausias kelias į Jeruzalę“ ir kad palestiniečiai niekada nepriims nieko mažiau nei suvereni Palestinos valstybė, kurios sostinė būtų Jeruzalėje.

Jis pridūrė, kad „priešai sionistai smogė Gazai, griovė daugiaaukščius pastatus ir vykdė žudynes“, galvodami, kad tai privers kovotojų grupuotes atsitraukti. Tačiau I. Haniyeh pažadėjo, kad Izraelio smūgiams intensyvėjant „pasipriešinimas didės iki aukštesnio lygio“.

I. Haniyeh taip pat sakė, kad nepaisant fakto, jog Gazos Ruožas jau 15 metų gyvena blokados sąlygomis, kovotojų grupuotės savo siekių neatsisakys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)