Prezidentas taip pat paragino juos dėti daugiau pastangų Vladimiro Putino agresijai sustabdyti.

„Tai ne tik Europos klausimas. Tai pasaulinė problema“, – sakė J. Bidenas Ketverto (angl. The Quad) aljanso, kuriam priklauso Australija, Indija, Japonija ir JAV, viršūnių susitikime.

Nors prezidentas tiesiogiai neįvardijo nė vienos šalies, jo žinia, akivaizdu, buvo skirta Indijos ministrui pirmininkui Narendrai Modi, su kuriuo vis dar nesutariama, kaip reaguoti į Rusijos invaziją.

Indija, kitaip nei kitos Ketverto šalys ir beveik visos JAV sąjungininkės, neįvedė sankcijų Rusijai ir netgi nepasmerkė Maskvos, kuri Naujajam Deliui tebėra didžiausia karinės technikos ir amunicijos tiekėja.

Šalia sėdint N. Modi, J. Bidenas pabrėžė, kad pasauliui tenka bendra atsakomybė padėti Ukrainai atremti Rusijos agresiją.

„Mes išgyvename tamsų mūsų bendros istorijos laikotarpį, – sakė prezidentas. – Brutalus ir neišprovokuotas Rusijos karas prieš Ukrainą sukėlė humanitarinę katastrofą, gatvėse žūva nekalti civiliai, o milijonai žmonių priversti persikelti į kitas vietas savo šalyse ar išvykti į užsienį.“

„Pasaulis turi tai spręsti, ir mes tai darome“, – pridūrė jis.

Vėliau, po dvišalio susitikimo su Indijos premjeru, J. Bidenas žurnalistams sakė, kad jie aptarė Rusijos invaziją Ukrainoje „ir jos poveikį visai pasaulinei tvarkai“. J. Bidenas pridūrė, kad JAV ir Indija toliau konsultuosis, „kaip sušvelninti šį neigiamą poveikį“.

N. Modi savo komentaruose neužsiminė apie karą Ukrainoje. Jis išvardijo kelias prekybos ir investicijų programas, kurias aptarė su Amerikos prezidentu.

Baltieji rūmai uoliai giria Ramiojo vandenyno šalis, įskaitant Japoniją, Singapūrą ir Pietų Korėją, už tai, kad jos Rusijos atžvilgiu ėmėsi griežtų sankcijų ir eksporto draudimų bei pasiūlė humanitarinę ir karinę pagalbą Kyjivui.

Kelios didesnės Azijos šalys į Rusijos invaziją Ukrainoje žiūri kaip į svarbų metą, kai pasaulis savo tvirtu atsaku Maskvai gali aiškiai parodyti Kinijai, kad ji neturėtų bandyti jėga užgrobti ginčijamų teritorijų.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida, turėdamas galvoje Rusijos agresiją prieš Ukrainą, kitiems lyderiams sakė: „Negalime leisti, kad tas pats nutiktų Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.“

„Kadangi Rusijos įsiveržimas į Ukrainą griauna pagrindinius tarptautinės tvarkos principus, prezidentas Joe Bidenas, ministras pirmininkas Narendra Modi, [Australijos] ministras pirmininkas Anthony Albanese'is ir aš patvirtinome, kad vienašališki bandymai jėga pakeisti status quo niekada ir niekur nebus toleruojami, ypač Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – sakė F. Kishida.

Baltuosius rūmus nuvylė santykinė Indijos, didžiausios pasaulyje demokratinės valstybės, tyla.

J. Bidenas prašė N. Modi nespartinti rusiškos naftos pirkimo, JAV ir jų sąjungininkėms siekiant apkarpyti Maskvos pajamas iš energijos eksporto. Indijos premjeras viešai neįsipareigojo atsisakyti rusiškos naftos, o J. Bidenas yra apibūdinęs Naująjį Delį kaip „svyruojantį“ Rusijos atžvilgiu.

Susidūrusi su Vakarų spaudimu, Indija pasmerkė civilių žūtis Ukrainoje ir paragino nedelsiant nutraukti karo veiksmus. Tačiau ji taip pat prisidėjo prie karo sukelto pasaulinio maisto stygiaus, uždrausdama kviečių eksportą tokiu metu, kai kai kai kuriose pasaulio dalyse didėja bado pavojus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją