Vietos žiniasklaida skelbė, kad kelionė įvyks kitą savaitę, tačiau vyriausybės atstovas spaudai Katsunobu Kato (Kacunobus Katas) teigė, kad data balandžio viduryje abiem pusėms duos laiko pasiruošti.

Vizitas planuojamas tokiu metu, kai vėl sutelktas dėmesys į Kinijos vaidmenį regione, taip pat į įtariamus žmogaus teisių pažeidimus ir smurtą daugiausia prieš musulmonus uigūrus bei kitų etninių ir religinių mažumų Sindziange narius ir laisvių slopinimą Honkonge.

„Mes derinome [susitikimo datą] balandžio pradžioje, ir buvo priimtas galutinis sprendimas, kad data bus balandžio 16-oji; tai leis mums pasirengti, kad užtikrintume, jog premjero vizitas JAV bus sėkmingas“, – sakė K. Kato.

Derybos rengiamos po Pentagono vadovo ir JAV diplomatijos vadovo vizito Japonijoje praėjusį mėnesį, kai abi šalys perspėjo Kiniją dėl „prievartos ir destabilizuojančio elgesio“.

K. Kato teigimu, Y. Sugos kelionė bus proga aptarti „Japonijos ir JAV aljanso stiprinimą“ ir įvairius klausimus, pradedant koronavirusu ir baigiant klimato kaita.

Tikėtina, kad darbotvarkėje taip pat bus klausimai, susiję su Kinija ir Šiaurės Korėja, pridūrė K. Kato. Šiaurės Korėja praėjusią savaitę surengė raketų bandymą, kuris tapo pirmąja didele provokacija nuo sausio, kai darbą pradėjo naujoji JAV prezidento J. Bideno administracija.

72 metų Y. Suga tapo Japonijos ministru pirmininku rugsėjį, jo pirmtakui Shinzo Abe pasitraukus iš posto dėl sveikatos priežasčių.

Ruošdamasis kelionei į JAV japonų ministras pirmininkas gavo pirmąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, nors artimiausiomis savaitėmis masinės vakcinacijos pradžia Japonijoje dar neplanuojama.

Be to, Y. Suga turėtų pakviesti J. Bideną į Tokijo olimpiadą, turinčią prasidėti liepos 23 dieną. 2020-ųjų olimpines žaidynes dėl pandemijos teko atidėti iki šios vasaros.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)