„Prezidentas parašė labai kilnų laišką“, – sakė J. Bidenas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Jis privatus, todėl nekalbėsiu apie jį, kol nepasikalbėsiu su juo“, – sakė naujasis valstybės vadovas.

Iki trečiadienio buvo neaišku, ar D. Trumpas laikysis darbą baigiančių prezidentų tradicijos palikti savo įpėdiniams laiškus. Respublikonas nedalyvavo trečiadienį vykusioje J. Bideno inauguracijoje, taip pat oficialiai nepasveikino jo su pergale rinkimuose.

D. Trumpas atsisakė viešai pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose, o per savo du atsisveikinimo pareiškimus nepaminėjo oponento vardu.

Kadenciją baigiantis lyderis sulaužė daugelį prezidentavimo tradicijų, įskaitant sprendimą nedalyvauti trečiadienį vykstančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas taip pat nepakvietė jo susitikti į Baltuosius rūmus, paaiškėjus, kad J. Bidenas laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

Trečiadienio rytą D. Trumpas paskutinį kartą išvyko iš Baltųjų rūmų eidamas prezidento pareigas ir pareiškė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

„Mes tik laikinai einame šias pareigas“, – savo paties laiške D. Trumpui prieš ketverius metus parašė prezidentas Barackas Obama.

„Todėl esame įpareigoti sergėti šias demokratines institucijas ir tradicijas, už kurias kovojo ir liejo kraują mūsų protėviai. Nepaisant kasdienės politikos svyravimo, mums tenka atsakomybė palikti tuos mūsų demokratijos instrumentus bent jau tokius pat stiprius, kokius radome“, – Ovaliajame kabinete tradiciškai paliktame laiške pridūrė B. Obama.

Vienu nuoširdžiausių kadenciją baigiančio valstybės vadovo laišku laikomas respublikono George'o H. W. Busho kreipimasis į demokratą Billą Clintoną, kai jam pralaimėjo 1992 metų rinkimus.

Laiške, kurį G. H. W. Bushas paliko išeidamas iš Baltųjų rūmų 1993 metais, prisimenama apie „nuostabos ir pagarbos jausmą“, jo patirtą įžengiant į Ovalųjį kabinetą ketveriais metais anksčiau.

„Bus labai sunkūs laikai... Tiesiog neleiskite kritikams jūsų demoralizuoti ar nustumti jus nuo kurso“, – parašė G. H. W. Bushas.

„Kai perskaitysite šį laišką, jau būsite mūsų prezidentas. Linkiu jums visko, kas geriausia. Linkiu viso, kas geriausia jūsų šeimai. Dabar jūsų sėkmė yra ir mūsų šalies sėkmė. ​​Nuoširdžiai jus palaikau. Sėkmės“, – kreipėsi jis į savo oponentą.

J. Bidenas ragino susivienyti

Naujasis JAV prezidentas J. Bidenas, sakydamas inauguracinę kalbą, paragino amerikiečius susivienyti ir įveikti nesutarimus bei pasižadėjo būti visų amerikiečių prezidentu, tačiau kartu įspėjo apie laukiančius iššūkius.

Kalbėdamas JAV Kapitolijuje, praėjus dviem savaitėms po to, kai jį šturmavo kadenciją baigusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkai, J. Bidenas pareiškė, kad demokratija nugalėjo, ir pridūrė: „Tai – Amerikos diena, demokratijos diena. Istorinė ir vilties diena.“

„Stovime čia praėjus vos kelioms dienoms po to, kai maištaujanti minia pamanė, kad gali panaudoti smurtą, jog nutildytų žmonių valią, sustabdytų demokratijos darbą, išstumtų mus iš šios šventos žemės. Tai neįvyko. Niekada neįvyks. Nei šiandien, nei rytoj, niekada. Niekada“, – kalbėjo J. Bidenas.

„JAV susiduria su didėjančiu politiniu ekstremizmu, baltųjų viršenybe, vidaus terorizmu, ir mes turime kovoti, ir mes nugalėsime“, – tvirtino jis.

Tačiau, JAV susiduriant su pražūtingu koronavirusu ir giliu politiniu susiskaldymu, jis įspėjo, kad šiems iššūkiams įveikti „reikės daug daugiau nei žodžių, reikės trapiausio iš visų dalykų demokratijoje – vienybės“.

„Šiandien, šią sausio dieną, mano visa siela trokšta sutelkti Ameriką, suvienyti mūsų žmones, mūsų tautą ir prašau kiekvieno amerikiečio prisijungti prie manęs“, – sakė 46-asis JAV prezidentas.

21 minutę trukusios kalbos metu J. Bidenas vardijo laukiančius iššūkius.

„Mums reikia stiprybės, kad ištvertume šią tamsią žiemą. Mes įžengiame galbūt į sunkiausią ir mirtiniausią viruso laikotarpį“, – teigė J. Bidenas ir paragino amerikiečius galiausiai atremti šią pandemiją kaip viena tauta.

Drauge su J. Bidenu jo inauguraciją šventė Bruce'as Springsteenas, Katy Perry

Prie Baltųjų rūmų trečiadienį per žvaigždžių koncertą naujojo JAV prezidento Joe Bideno garbei sproginėjo fejerverkai, bet tradicinius inauguracijos pokylius pandemijos metu pakeitė laikantis socialinio atstumo taisyklių parengta speciali laida.

Ryškiausios žvaigždės labai pasistengė palaikyti energiją per daugiausia virtualų, didele dalimi iš anksto įrašytą šou „Celebrating America“ („Išaukštinti Ameriką“). Tarp kelių gyvai koncertavusių atlikėjų buvo Bruce'as Springsteenas, jis savo gitarą brązgino vienas, neskaitant Abrahamo Lincolno statulos jos neoklasicistinėje šventovėje.

Džinsus ir juodą puspaltį vilkėjęs Bosas su trimis kukliais auksiniais žiedeliais ausyse atlikęs „Land of Hope and Dreams“ pradėjo aktoriaus Tomo Hankso vestą šou prie Lincolno memorialo.

J. Bidenas ir jo šeima per televizijos ekraną savo naujuosiuose namuose Vašingtone žiūrėjo, kaip popmuzikos žvaigždė Demi Lovato, padedama sveikatos apsaugos darbuotojų iš visos šalies, sudainavo velionio Billo Witherso „Lovely Day“.

Ritmenbliuzo dainininkas Johnas Legendas jausmingai atliko Ninos Simone „Feeling Good“.

„Man buvo labai ypatinga švęsti su šalimi priešais šį memorialą, – po savo pasirodymo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Legendas. – IR man labai patiko pagerbti velionę didžiąją Niną Simone, mano nuolatinį muzikinio įkvėpimo šaltinį.“

Katy Perry užbaigė vakarą savo „Firework“, fejerverkams, kuriuos iš balkono stebėjo J. Bidenas ir jo žmona Jill, nušviečiant dangų virš Washingtono memorialo.

„Nauja pradžia“

Prezidentai, išrinktieji prezidentai ir kandidatai į prezidentus tradiciškai stengiasi kliautis žvaigždžių įtaka ir muzika savo įvaizdžiui pagerinti.

J. Bideną, be garsenybių, taip pat palaikė jo pirmtakai: Barackas Obama, George'as W. Bushas ir Billas Clintonas paskelbė vaizdo kreipimąsi darbą pradedančiam JAV lyderiui ir šaliai.

„Tai nauja pradžia, – pasakė B. Clintonas. – Visiems reikia nusileisti iš aukštybių ir padėti draugams bei kaimynams, pasistengti, kad pavyktų.“

Per geriausiu vakaro laiku rodytą specialią transliaciją taip pat pasirodė tokios žvaigždės kaip Yo-Yo Ma, Jonas Bon Jovi ir Justinas Timberlake'as su Antu Clemonsu. Atlikėjai iš Puerto Riko Luisas Fonsi ir Ozuna atliko megahitą „Despacito“.

„Kai kam prezidento inauguracija yra tradicija, dalykas, žymintis naujos ketverių metų kadencijos įsipareigojimą, – sakė T. Hanksas. – Vis dėlto iš tiesų inauguracijos diena – nieko daugiau nei kitų šalies lyderių prisaikdinimas, ir šią dieną matome savo Amerikos idealo pastovumą.“

Ir J. Bidenas, ir viceprezidentė Kamala Harris taip pat pasirodė prie Lincolno memorialo. Pasak K. Harris, ši akimirka „įkūnija mūsų, kaip šalies, charakterį“.

„Tai parodo, kas esame; net tamsiais laikais mes ne tik svajojame, mes darome“, – sakė pirmoji JAV viceprezidento postą užėmusi moteris.

„Mes ne tik matome, kas buvo; mes matome, kas gali būti. Mes siekiame mėnulio, o tada jame iškeliame savo vėliavą“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)