„Visos suinteresuotos šalys sutarė dėl komiteto sudėties“, – sakė JT vadovas Antonio Guterresas per spaudos konferenciją prieš artėjančią JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

JT specialusis pasiuntinys Sirijai „Geiras Pedersenas atlieka baigiamuosius darbus su suinteresuotosiomis šalimis dėl įgaliojimų, ir mes viliamės, kad tai bus labai greitai užbaigta“, sakė A. Guterresas.

Ne vienerius metus vykusios JT remiamos derybos neužbaigė 2011 metais įsiplieskusio konflikto. G. Pedersenas savo dėmesį sutelkė į konstitucinio komiteto sukūrimą.

Dėl komiteto sudėties buvo smarkiai ginčijamasi, prezidento Basharo al Assado vyriausybei nesutinkant su kai kuriomis pasiūlytomis kandidatūromis.

Komitetą turėtų sudaryti 150 narių: 50 turėtų deleguoti Damasko režimas, 50 – opozicija, dar 50 – JT.

„Tikiuosi, tai bus labai svarbus žingsnis pirmyn siekiant sudaryti sąlygas rasti politinį šio tragiško konflikto sprendinį“, – sakė JT generalinis sekretorius.

Be komiteto sudėties, dar turi būti sutarta dėl jo veiklos mechanizmų. Diplomatai būgštauja, kad procesas gali užsitęsti ir pažangai pasiekti reikės ne vieno mėnesio.

Milijardų dolerių JAV ir Europos parama atstatymui galės būti skirta tik tuo atveju, jei vyriausybė imsis konkrečių žingsnių politiniam konflikto sureguliavimui.

B. al Assado režimui artimas dienraštis „Al-Watan“ pranešė, kad sekmadienį G. Pederseno laukiama Damaske.

„Pasiekus susitarimą dėl visų kandidatūrų, ponas G. Pedersenas turėtų apžvelgti konstitucinio komiteto procedūras ir darbo mechanizmus“, – rašo dienraštis ketvirtadienį.

„Al-Watan“ žiniomis, G. Pedersenas turėtų susitikti derybų su užsienio reikalų ministru Walidu al Muallemu.

Anot dienraščio, JT pasiuntinys gali paskelbti oficialų pareiškimą apie konstitucinį komitetą per JT Generalinės Asamblėjos sesiją, kitą savaitę prasidėsiančią Niujorke.