„Noriu, kad visi žinotų. Neturime su tuo nieko bendra, – pareiškė jis interviu laidai „Maskva. Kremlius. Putinas“, kurią transliavo televizijos kanalas „Rossija-24“ (VGTRK).

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) antradienį apkaltino V. Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą ir pavadino tai ataka, galinčia destabilizuoti Europos Sąjungą.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad Europos lyderiams reikia kalbėtis su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, jei jie nori išspręsti krizę, tūkstančiams migrantų, kurių dauguma – iš Artimųjų Rytų – įstrigus pasienyje.

„Kiek suprantu, Aliaksandras Lukašenka ir (Vokietijos kanclerė Angela) Merkel yra pasirengę pasikalbėti vienas su kitu“, – teigė Rusijos prezidentas.

„Tikiuosi, tai nutiks artimoje ateityje – tai yra svarbiausia“, – pridūrė jis.

V. Putinas darkart apkaltino dėl krizės Vakarus, pareiškęs, kad jų politika Artimuosiuose Rytuose yra priežastis, dėl kurios migrantai apskritai nori patekti į Europą.

„Turėtume nepamiršti, iš kur šios su migrantais susijusios krizės atsirado. Ką, ar Baltarusija yra šių problemų priežastis?“ – kalbėjo Kremliaus šeimininkas.

„Ne, šias priežastis sukūrė pačios Vakarų šalys, įskaitant Europos šalis. Jos yra politinio, karinio ir ekonominio požiūrio“, – pridūrė jis.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES. Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.

ES kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tai neigia ir kaltina Lenkiją pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus dėl to, kad ši neįsileidžia migrantų.

V. Putinas: Rusija laiko JAV ir NATO pratybas Juodojoje jūroje „rimtu iššūkiu“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per šeštadienį parodytą interviu pareiškė, kad Maskva laiko pastarojo meto JAV ir kitų NATO laivų pratybas Juodojoje jūroje „rimtu iššūkiu“.

„JAV ir jų sąjungininkės NATO vykdo neplanuotas pratybas Juodojoje jūroje. Šiose pratybose dalyvauja ne tik gana galinga laivyno grupė, bet ir aviacija, įskaitant strateginę aviaciją. Tai mums yra rimtas iššūkis“, – sakė jis interviu kanalui „Rossija-24“ (VGTRK).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)