Berlyno administracinis teismas penktadienio vakarą panaikino policijos įvestą draudimą iškelti vėliavas, rašo Berlyno dienraštis „Tagesspiegel“. Berlyno policija prieš pat vidurnaktį tviteryje pranešė, kad sprendimo neketina skųsti.

Kiek anksčiau policija buvo uždraudusi kelti Rusijos ir Ukrainos vėliavas prie sovietinių paminklų Treptovo, Tiergarteno ir Schönholzer Heide rajonuose dvi dienas, pažymint 78-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metines.

Teisėsauga norėjo užtikrinti „orų žuvusių buvusios sovietų armijos karių pagerbimą“ ir paskelbė, kad prie trijų memorialų taip pat draudžiama groti maršus ir karines dainas. Atsižvelgiant į dabartinį Rusijos karą Ukrainoje, taip pat buvo uždrausta reikšti „pritarimą karui Ukrainoje ar aukštinti jį“.

Tačiau, pasak laikraščio, advokatas Patrickas Heinemannas penktadienį Ukrainos asociacijos „Vitsche“ vardu administraciniam teismui pateikė skubų prašymą dėl Ukrainos vėliavų ir simbolių draudimo panaikinimo.

„Administracinis teismas patvirtino mūsų teisinę nuomonę: teismo žodžiais tariant, Ukrainos vėliavų ir simbolių draudimas yra akivaizdžiai neteisėtas“, – laikraščiui sakė P. Heinemannas.

Kiekvienas, besinaudojantis savo pamatine teise viešai pareikšti paramą ukrainiečių tautai ir jos istorinėms aukoms nugalint nacionalsocializmą, nekelia pavojaus visuomenės saugumui, sakė advokatas.

Praėjusiais metais vėliavos buvo uždraustos – tai sulaukė kritikos iš Ukrainos pusės, įskaitant tuometinį Ukrainos ambasadorių Vokietijoje Andrijų Melnyką. Berlyno valdžia tuomet teigė, kad vėliavas uždraudė, nes nenorėjo, kad Antrojo pasaulinio karo minėjimo ceremonijas užgožtų galimi konfliktai, susiję su dabartiniu karu Ukrainoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją