A. Navalnas lieka dirbtinėje komoje, rašo portalas meduza.io.

Įtariama, kad nuodai gali priklausyti Cholinesterazės inhibitorių grupei, apbrėžiama, kad nustatyta tik nuodų rūšis, o ne kilmė. Cholinesterazė yra fermentas, reikalingas tinkamai centrinės nervų sistemos veiklai. Ligoninės pranešime teigiama, kad vyro būklė tebėra sunki, tačiau pavojaus gyvybei nėra. Gydytojai bendrauja su nukentėjusiojo žmona Julija.

Cholinesterazės inhibitoriai yra didelė medžiagų grupė, kurių yra įvairiuose vaistuose, bet jų taip pat yra pesticiduose ir nervus paralyžiuojančiose medžiagose. Kokia būtent medžiaga apnuodytas A. Navalnas, kol kas neaišku, sakė ligoninė.

„Pacientas gydomas intensyviosios terapijos skyriuje ir tebėra medikamentinės komos būsenos. Nors jo būklė sunki, jo gyvybei šiuo metu nėra pavojaus“, – sakoma ligoninės pranešime.

Cholinesterazės inhibitoriai blokuoja svarbios organizme išskiriamos cheminės medžiagos, acetilcholino, kuris perduoda signalus tarp nervų ląstelių, skilimą.

Tai lemia per didelę nervų ir raumenų jungties stimuliaciją. Kasmet šimtai tūkstančių žmonių apsinuodija cholinesterazės inhibitoriais, daugiausia dėl pesticidų poveikio.

A. Navalnas gydomas atropinu. Medikų teigimu, kol kas nėra aišku, kokias pasekmes sukels apnuodijimas, tačiau baiminamasi galimų ilgalaikių padarinių, ypač nervų sistemoje.

„Klinikiniai tyrimai rodo apnuodijimą medžiaga iš cholinesterazės inhibitorių grupės“, – sakoma ligoninės pranešime.

Kaip skelbia portalas, meduza.io, minėtiems nuodams priskiriamos ir nervus paralyžiuojančios dujos, „Novičiok“ klasės toksiškos organinio fosfato medžiagos. Jomis 2018-aisiais apsinuodijo buvęs pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

Be „Novičiok“ šio tipo nuodai apima daugybę gerai žinomų toksinių medžiagų: tabuną, VX ir kitus organinio fosforo nervų agentus.

„Ligos baigtis išlieka neaiški ir šiuo metu negalima atmesti vėlyvojo poveikio, ypač nervų sistemos srityje“, – priduriama jame.

Medikai apnuodijimą neigė

Omsko greitosios pagalbos ligoninės, kur A. Navalnas praleido pirmąsias dvi dienas, medikai teigė, kad laboratoriniai tyrimai neaptiko cheminių ar toksikologinių medžiagų, kurios galėtų būti laikomos nuodais arba veikti, kaip jų produktai. Navalno bendraminčiai padarė prielaidą, kad Omsko gydytojai atsisakė leisti politikui evakuotis į Vokietiją dviem dienoms, bandydami slėpti jo apsinuodijimo faktą.

A. Navalno medicininę evakuaciją iš Sibiro ligoninės į Vokietiją organizavusios nevyriausybinės organizacijos vadovas išreiškė viltį, kad ilgalaikių padarinių vyro sveikatai nebus ir jis galės tęsti savo darbą.

„Navalnas pasveiks po mėginimo jį apnuodyti, bet kaip politikas negalės dirbti kelis mėnesius“, – interviu bulvariniam laikraščiui „Bild“ sakė fondo „Cinema for Peace“ („Kinas už taiką“) įkūrėjas Jaka Biziljis.

„Manau, jis išgyvens – tai maniškė pastarųjų dviejų trijų dienų įvykių interpretacija“, – pridūrė J. Biziljis, bet pabrėžė, kad nėra medikas ir kad padėtį galėtų geriau nušviesti A. Navalną gydantys Vokietijos specialistai.

Pasak nevyriausybinės organizacijos vadovo, esminis klausimas dėl A. Navalno – „ar jis tai išgyvens be pasekmių ir ar galės toliau užsiimti savo veikla“.

J. Biziljis sakė, kad per artimiausias 2–3 dienas situacija šiuo atžvilgiu dar netaps daug aiškesnė ir kad jai įvertinti reikės daugiau laiko.

Merkel: Navalną apnuodiję žmonės „turi atsakyti“

Dėl Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo kalti asmenys „turi atsakyti“, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel po to, kai Berlyno ligoninėje atlikti tyrimai parodė, kad jis buvo apnuodytas.

„Atsižvelgiant į pono A. Navalno žinomą vaidmenį politinėje Rusijos opozicijoje, šios šalies institucijos raginamos skubiai ir išsamiai ištirti šį (nusikalstamą) aktą, ir padaryti tai visiškai skaidriai“, – sakoma bendrame A. Merkel ir Vokietijos užsienio reikalų ministro Heiko Maaso pranešime spaudai.

„Dėl to kalti žmonės turi būti nustatyti ir atsakyti už tai“, – priduriama pranešime.

Omsko regiono Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad A. Navalno šlapime aptikta kofeino ir alkoholio, bet „ne traukulius sukeliančių ar sintetinių nuodų“.

„Taip, žinoma, radome medžiagų“, – sakė ligoninės vadovo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka ir pridūrė, kad A. Navalnas neapsinuodijo alkoholiu.

Gydytojai pakartojo, kad kraujo tyrimai neparodė buvus kokių nors nuodų.

„Kraujyje nieko nebuvo“, – sakė A. Murachovskis.

„Jei būtume nustatę apnuodijimą, ką nors patvirtinę, mums būtų daug lengviau“, – pabrėžė A. Kaliničenka.

Pasak Omsko gydytojų, A. Navalnui, tikriausiai „sutriko medžiagų apykaita“ ir smarkiai sumažėjo cukraus kraujyje.

Gydytojai teigė, kad elgėsi tinkamai.

„Išgelbėjome jo gyvybę, stabilizavome jo būklę“, – sakė A. Kaliničenka ir pridūrė, kad A. Navalno būklė buvo kritinė.

„Iš pradžių pusantros paros praktiškai kiekvieną akimirką kovojome dėl jo gyvybės“, – sakė jis.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas pasijuto blogai ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą, todėl laineris buvo priverstas skubiai nutūpti Omske. Komos ištiktas opozicionierius buvo hospitalizuotas vienoje Omsko ligoninėje.

Po ištisą parą užsitęsusių derybų 44 metų Kremliaus kritiką buvo leista šeštadienį išskraidinti į Vokietiją, kur jis buvo perkeltas į Berlyne veikiančią universitetinę ligoninę „Charite“.