Palestinos teisėtvarkos sistema galėtų padėti užtikrinti saugias taikos derybas su Izraeliu, kalbėjo Artimųjų Rytų taikos derybų ketverto patikėtinis Tony Blairas. Susitarta paremti tik Vakarų krantą, bet ne Gazos ruožą, kurį valdo judėjimas "Hamas".

Vienos dienos konferencija rengiama paskirti 120 milijonų eurų iš 7 milijardų, kurie jau buvo pažadėti per praeitų metų konferenciją. Pinigai bus skirti Palestinos policijos pareigūnų bei teisėjų mokymams.

Palestinos ministras pirmininkas Salam Fayyadas vadovauja Palestinos delegacijai Berlyne. Izraelio užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni, Europos sąjungos užsienio reikalų vadovas Javieras Solana, Arabų lygos sekretorius generolas Amras Moussa bei užsienio reikalų ministrai iš dar 20 valstybių taip pat dalyvauja pasitarime. Prieš konferenciją buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas T. Blairas sakė, jog tai - tik mažas žingsnelis, kurį žengė Palestinos valdžia, ir kad prieš akis dar laukia ilgas kelias, kol Izraelis pripažins Palestiną kaip valstybę.

"Norint išspręsti Izraelio bei Palestinos konfliktą palestiniečiai privalo sukurti tikrą saugumo sistemą bei ją nuolat tobulinti. Jei Palestina dar negali užtikrinti savo teisėtvarkos sistemos bei apsaugos aparato nuo bet ko, kas siekia šalį patraukti į terorizmo pinkles, tuomet sunku patikėti, jog tokiomis sąlygomis Izraelis sutiktų ją pripažinti kaip valstybę", - kalbėjo T. Blairas.

Konferencijos metu bus aptariami tik Palestinos teisėtvarkos bei saugumo klausimai Vakarų krante. Gazos ruožas, kuriame gyvena apie 1,5 milijono palestiniečių, priklauso Izraelio įtakos zonai nuo tada, kai "Hamas" teritorijoje užgrobė valdžią.