Berlyno ir Paryžiaus pareiškime sakoma, kad šis Rusijos žingsnis kenkia Minsko taikos susitarimų įgyvendinimui.

„Drauge su Prancūzija smerkiame Rusijos įsaką, kuris palengvins Rusijos pilietybės suteikimo žmonėms, (gyvenantiems) dalyje Rytų Ukrainos, (taisykles)", – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Separatistinių regionų gyventojai galės gauti rusišką pasą per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Įsake tvirtinama, kad V. Putinas priėmė tokį sprendimą „siekdamas apginti žmogaus ir piliečių teises ir laisves“ remdamasis tarptautine teise ir Rusijos įstatymais.

Šį Rusijos sprendimą jau pasmerkė išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei kadenciją baigiantis šalies vadovas Petro Porošenka.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas savo ruožtu paragino šalies rytuose gyvenančius žmones neimti rusiškų pasų, o parlamento vicepirmininkė Iryna Heraščenko pareiškė, kad Rusijos prezidentas „visuomet pasinaudoja neužtikrintumo akimirkomis ir pereinamaisiais laikotarpiais, kad įsmeigtų dar vieną peilį į Ukrainos nugarą“.