Buvo atsiųsta karinių transporto priemonių, kuriomis dešimtys karstų iš Bergamo gabenami į kitus regionus, praneša portalas news.sky.com, remdamasis naujienų agentūros „Ansa“ duomenimis.

Lombardijos regione, į šiaurės rytus nuo Milano, stovinčiame turtingame mieste užfiksuoti mažiausiai 93 mirties nuo koronaviruso atvejai. Susirgimų daugėja kiekvieną dieną.

Bergamo meras Giorgio Gori sakė, kad tikrasis COVID-19 aukų skaičius gali būti didesnis, nes nemažai mirusiųjų nuo naujajam koronavirusui būdingų simptomų nebuvo ištirti.

„Dirbdamas 24 valandas per parą visu pajėgumu, Bergamo krematoriumas gali kremuoti 25 kūnus, – pareiškė vietos valdžios institucijų atstovas. – Akivaizdu, jog pastarųjų dienų aukų skaičius jam yra paprasčiausiai per didelis.“


Dabar karstai vežami į krematoriumus Modenoje, Akvi Termėje, Domodosoloje, Parmoje, Pjačencoje ir keliuose kituose miestuose. Kremuotų palaikų pelenai bus parvežti į Bergamą.

Pirmadienį „Reuters“ žurnalistai per šešias valandas stebėjo 12 laidotuvių – po dvejas per valandą.

Nemažai mirusiųjų išlydimi anapilin be atitinkamų apeigų, nes jų poreikio neįmanoma patenkinti. Karstai su palaikais tiesiog buvo nunešti į prie kapinių stovinčios bažnyčios koplyčią. Beje, karstais užkimšti ir dviejų ligoninių morgai bei kapinių lavoninė.

Į kapines leidžiama ateiti mirusiųjų artimiesiems, bet tik ribotais kiekiais ir laikantis rekomenduojamo atstumo vienas nuo kito, siekiant užkirsti kelią viruso plitimui.

Vietos dienraščio nekrologų skiltis nuo dviejų ar trijų puslapių padidėjo iki 10.

Anksčiau šį mėnesį Bergamo ligoninėje dirbanti gydytoja atkreipė dėmesį, kad žmonės nesuvokia „gresiančio pavojaus“.

Dr. Daniele Macchini „Facebook“ rašė: „Dabartinė situacija – labai dramatiška. Nerandu kitų žodžių jai apibūdinti. Čia tikras karas, ir mūšiai nesiliauja nei dieną, nei naktį.“

Italija dėl koronaviruso pratęs karantiną

Italijos premjeras Giuseppe Conte ketvirtadienį pareiškė, kad karantinas labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusioje Europos šalyje bus pratęstas.

Kovo 12 dieną visoje šalyje paskelbtų priemonių, įskaitant daugumos kompanijų uždarymą ir viešų susibūrimų draudimą, galiojimas turėjo baigtis kovo 25-ąją.

Tokios priemonės, kaip mokyklų uždarymas ir draudimas žiūrovams dalyvauti sporto renginiuose, buvo įvestos iki balandžio 3 dienos.

„Priemonės, kurių ėmėmės,.. privalo būti pratęstos po pirminio termino“, – sakė ministras pirmininkas leidiniui „Corriere della Sera“.

G. Conte paminėjo daugelio kompanijų uždarymą, „individualios veiklos“ sustabdymą ir mokyklų uždarymą.

„Išvengėme sistemos griūties, varžomosios priemonės veikia“, – sakė jis.

Premjeras išreiškė viltį, kad epidemijos pikas šalyje bus pasiektas po kelių dienų, o tada naujų užsikrėtimo atvejų ims mažėti.

Tačiau jis perspėjo, kad net ir pasibaigus blogiausiems dalykams „negalėsime iš karto grįžti į tokį gyvenimą, koks buvo“.

Nuo antradienio iki trečiadienio COVID-19 Italijoje nusinešė 475 gyvybes. Šis rekordinis vienos paros aukų skaičius yra didesnis nei užfiksuotas kurioje nors kitoje šalyje nuo pat protrūkio pradžios Kinijoje praeitų metų pabaigoje.

Italijoje nuo viruso jau mirė kone 3 tūkst. žmonių – beveik tiek pat, kiek Kinijoje.