Maisto gamyba iki žemiausio lygio nusmuko 2018 m. dėl „stichinių nelaimių ir silpno atsparumo, nepakankamų žemės ūkio medžiagų ir žemo mechanizacijos lygio“, pranešė Šiaurės Korėja Jungtinėms Tautoms skirtoje savanoriškoje nacionalinėje apžvalgoje, kurioje nagrinėjami jos tvaraus vystymosi tikslai. Pietų Korėjos misija JT pranešė apie ataskaitą antradienį. Regis, Šiaurės Korėja ją paviešino pirmą kartą.

Pchenjanas dėl savo vargų apkaltino JT Saugumo Tarybos sankcijas, kurios jam buvo nustatytos už branduolinių ginklų ir raketų bandymus. „Pagrindinės kliūtys vyriausybės pastangoms pasiekti tvarų šalies vystymąsi“ apima „tęstines sankcijas ir Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos blokadą“, sakoma pranešime, įvardijant valstybę jos oficialiu pavadinimu.

Pranešimas buvo paviešintas po to, kai Kim Jong Unas praėjusį mėnesį pasirodė Šiaurės Korėjos valstybinėje žiniasklaidoje ir paskelbė įspėjimą, jog „maisto situacija darosi įtempta“. Įspėjimas pasigirdo tokiu metų laiku, kai maisto atsargos paprastai būna išsekusios, o didžioji derliaus dalis dar nesurinkta.

Ne pirmus metus trunkantį Šiaurės Korėjos maisto stygių dar labiau apsunkino 2020 m. taifūnai, kurie sunaikino pasėlius, ir Kim Jong Uno sprendimas uždaryti sienas dėl „Covid“, sustabdant paskutinę likusią legalią prekybą. Remiantis JT Pasaulio maisto programos duomenimis, maždaug 40 proc. Šiaurės Korėjos gyventojų mityba yra nepakankama, be to, „plačiai paplitęs maisto trūkumas ir neprievalgis“.

Šiaurės Korėjos ekonomika 2021 m. auga silpnai po didžiausio susitraukimo per pastaruosius dešimtmečius, šaliai toliau kovojant su pandemija, sankcijomis ir prekybos su Kinija stygiumi, balandžio mėnesį pranešė „Fitch Solutions“.

Kim Jong Unas atmetė JAV raginimus atnaujinti derybas dėl branduolinio nusiginklavimo, kurios galėtų padėti atsikratyti ekonomiką dusinan
ių sankcijų.

Panašu, kad šalies lyderis šiuo metu yra labiau susirūpinęs vidaus reikalų sprendimu, o ne regioninės įtampos didinimu provokuojančiais kariniais veiksmais, praėjusį mėnesį parlamentui sakė Pietų Korėjos gynybos ministras Suhas Wookas.

Pchenjano propagandos mašina taip pat įjungė naują pavarą, parodžiusi pilietį, tvirtinantį, kad visa Šiaurės Korėja paplūdo ašaromis, matydama dramatiškai sulysusį Kim Jong Uną. Retais komentarais apie lyderio sveikatą galėjo būti siekiama sustiprinti paramą namuose, vaizduojant jį sunkiai dirbantį ir bandantį atgaivinti ekonomiką.