A. Navalną nunuodyti bandžiusių žmonių tapatybės buvo nustatytos palyginus mobiliųjų telefonų sąskaitas su autonominėse duomenų bazėse esančia informacija, praneša meduza.io.

Išanalizavę kelionių lėktuvu duomenis, tyrėjai išsiaiškino, kad nuo 2017-ųjų grupės nariai skraidė į dešimtis tų pačių Rusijos miestų, į kuriuos skraidė ir A. Navalnas. Dažniausiai į kiekvieną tokį skrydį pakaitomis išsiruošdavo du trys operatyviniai darbuotojai. Bilietus jie pirkdavo tai tikrais, tai išgalvotais vardais ir pavardėmis bei stengdavosi skraidyti ne tais pačiais, bet lygiagrečiais reisais. Neretai – iš kitų Maskvos oro uostų. Pagrindinė grupės veikla vyko 2017 m. (kai A. Navalnas pareiškė norą dalyvauti prezidento rinkimuose), paskui – 2020-aisiais.

Tyrimo autoriai nurodė visų operacijoje dalyvavusių asmenų vardus, pavardes ir slapyvardžius: Stanislavas Makšakovas, Olegas Tajakinas (Tarasovas), Aleksejus Aleksandrovas (Frolovas), Ivanas Osipovas (Spiridonovas), Konstantinas Kudriavcevas, (Sokolovas), Aleksejus Krivošekovas, Michailas Švecas (Stepanovas) ir Vladimiras Paniajevas.

Į Novosibirską ir Tomską kartu su A. Navalnu vyko A. Aleksandrovas, I. Osipovas ir V. Paniajevas.

Tyrimo autoriai taip pat tvirtina, kad Tomske įvykdytas bandymas nunuodyti garsųjį opozicionierių buvo jau antras – prieš du mėnesius tie patys agentai pasikėsino į A. Navalno gyvybę Kaliningrade; tada nukentėjo politiko žmona Julija.

Komentuodamas tyrimo rezultatus, A. Navalnas bandymą nunuodyti pavadino „valstybiniu terorizmu“.

„Šie operatyvininkai buvo netoli opozicijos aktyvisto tomis dienomis ir valandomis, kai jis buvo apnuodytas koviniu cheminiu ginklu“, – nurodė „Bellingcat“, identifikavęs 37 išvykas nuo 2017 metų, kai A. Navalną sekė vienas ar daugiau minimų agentų.

„Atsižvelgiant į šią neįtikimą sutapimų virtinę, pareiga pateikti nekaltą paaiškinimą, regis, tenka tik Rusijos valstybei“, – pridūrė „Bellingcat“, nenurodydamas, ar kreipėsi į FSB arba Kremlių su prašymu pakomentuoti.

CNN nurodė, kad Kremlius atsisakė komentuoti, o FSB neatsakė į jos prašymą.

Tyrimo metu nenustatyti jokie tiesioginiai kontaktai tarp A. Navalno ir nurodytų agentų.

„Žinau, kas norėjo mane nužudyti. Žinau, kur jie gyvena. Žinau, kur jie dirba. Žinau jų tikruosius vardus. Žinau jų netikrus vardus. Turiu jų nuotraukas“, – sako A. Navalnas pirmadienį jo tinklaraštyje paskelbtame vaizdo įraše.

Pastaraisiais metais „Bellingcat“ naudodamasis internete surinktais duomenimis kelis kartus identifikavo Rusijos saugumo tarnybų agentus, bet Maskva kaskart paneigdavo visus įtarimus.

Be kitų, „Bellingcat“ yra identifikavęs Rusijos karinės žvalgybos agentus, kurie, tinklalapio teigimu, yra atsakingi už buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą „Novičioku“ Jungtinėje Karalystėje.

Pilną „Bellingcat“ tyrimą galima perskaityti čia.