Apie tai feisbuke paskelbė ukrainietis žurnalistas Stanislavas Asejevas, ištvėręs Donecko teroristų sulaikymą. Jo teigimu, trys vyrai žiauriai kankino, mušė aukas, pamindavo įkalintų asmenų žmogiškąjį orumą.

1978 m. gruodžio 29 d. Donecke, Ukrainoje gimęs Jurijus Krivonosas, operatyvinis pseudonimas „Tolstyj“. Rusiškas pasas: serija 6019, nr. 587195. Jis pakeitė kalėjime viršininką Denisą Kulikovskį (pseudonimas „Palač“ (liet. budelis)).

Jurijus Krivonosas
Jurijaus Krivonovo pasas
Vladimiras Butenka, gimęs 1980 m. gegužės 17 d. Artiomovske, Ukrainoje. Rusiškas pasas: serija 6019, nr. 616516. Jis buvo J. Krivonoso dešinioji ranka.
Vladimiras Butenka
Vladimiras Butenka

1979 m. liepos 15 d. Makijivkoje, Ukrainoje gimęs Ruslanas Jeremiševas, operatyvinis pseudonimas „Jermak“. Rusiškas pasas: serija 6019, nr. 627493. Jo aukos daugiausia buvo kalėjime „Izoliacija“ įkalintos jaunos merginos.

Ruslanas Jeremiševas
Ruslano Jeremiševo pasas

„Dabar, turint jų rusiškų pasų duomenis, galima oficialiai pateikti kaltinimus Rusijos Federacijai dėl karo įstatymų ir procedūrų pažeidimų, tikiuosi, kad juos inicijuos tiek TKG (Trišalė kontaktinė grupė), tiek mūsų Užsienio reikalų ministerija“, – sakė S. Asejevas.

Jo teigimu, informacija apie kalėjimo direktorių, kurio pseudonimas – Leninas, greitai bus paviešinta.

S. Asejevas kreipėsi į tris vyrus, kurių tapatybę paviešino: „Jūs – beveik to paties „rango“ žmonės, skirtumas toks, kad jis [Leninas] pavogė milijonus ir gali bet kurią akimirką pabėgti į Rusiją, o jūs už 40 000 rublių (448 eurai) per mėnesį ir dešreles, kurias pavogdavote iš siuntinių kaliniams, įeisite į gėdingiausią istoriją puslapį kaip karo nusikaltėliai. 28 mėnesius man teko klausyti, kaip kaimyninėse kamerose mušėte moteris, kankinamas jas vertėte dainuoti, vilkote elektra nudegintus žmones į kameras, o ten vertėte juos stovėti prie vadinamosios raudų sienos (stovima pasuktomis rankomis, alkūnėmis remiantis į sieną, negalima susilenkti).“

Kas yra „Izoliacija“

„Izolicija“ – liūdnai pagarsėjęs slaptas kalėjimas, kontroliuojamas nepripažintos DLR Valstybės saugumo ministerijos. Jį įkūrė 2014 m. birželį buvusioje meno erdvėje.

Apie šį kalėjimą žinoma nedaug. Kaip rašoma žiniasklaidoje, žmonės čia gali būti kalinami metų metus be teismo sprendimo. Dažnas reiškinys – įkalintųjų kankinimas. Didelę dalį įkalintųjų sudaro Rusijos piliečiai ir buvę nelegalių ginkluotų grupuočių nariai.

S. Asejevą paleido iš nelaisvės Donbase 2019 m. gruodį kartu per vykusius didelio masto įkalintųjų mainus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)