Savo įžvalgas A. Toleris pateikė DW.

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas prieš apnuodijimą buvo stebimas ir sekamas Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminio ginklo ekspertų, pirmadienį bendrame žiniasklaidos pranešime atskleidė nepriklausoma tyrimų organizacija „Bellingcat“.

Rugpjūtį A. Navalnas susmuko iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve. Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyną ir gydytas ten esančioje klinikoje. Vokiečių ekspertai pateikė išvadą, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

DW kalbėjosi su „Bellingcat“ tyrimų žurnalistu A. Toleriu. Jis yra A. Navalno apnuodijimą tiriančios komandos narys.

„Mes išanalizavome Rusijos duomenų rinką, didžiulį kiekį telekomunikacijų duomenų, taip pat su keleiviais susijusius skrydžių dokumentus, kurie atrodė įtartini. Mes ieškojome žmonių, kurių kelionių maršrutai atitiko A. Navalno maršrutą maždaug tuo metu, kai jis buvo Sibire“, – aiškino žurnalistas.

„Bellingcat“ tyrimas atskleidė, kad į šią veiklą buvo įsitraukę aštuoni FSB dirbantys asmenys. Trijų iš jų kelionės maršrutas visiškai atitiko A. Navalno tuo metu, kai jis buvo nunuodytas.

„Šių žmonių kelionės maršrutas buvo visiškai toks pat – jie sekė A. Navalną. Ir tai nebuvo paprasti FSB pareigūnai. Tai buvo medicininiuose cheminio ginklo, sutampančio su tuo, nuo kurio Tomske galiausiai nukentėjo A. Navalnas, mokymuose dalyvavę asmenys“, – pasakojo A. Toleris.

Atliekant tyrimą, taip pat buvo nustatyta, kad FSB pareigūnai A. Navalną sekė jau seniai – jie po visą Rusiją keliavo paskui žymųjį Kremliaus kritiką.

„Atidžiau paanalizavę šiuos žmones, likome išties nustebę. Pastebėjome, kad šie žmonės drauge su keliais kolegomis sekė A. Navalną nuo 2017 m. daugiau nei 30 kelionių“, – dėstė tyrėjas.

Paklaustas, kas nutiks žmonėms, kuriuos „Bellingcat“ identifikavo, A. Toleris sakė, kad tai priklausys nuo Rusijos institucijų, nors šiuo metu Rusijoje nevykdomas joks tyrimas dėl apnuodijimo.

„Neturiu jokio supratimo, kas tiems žmonėms nutiks. Mes pateikėme jų pavardes. Veikiausiai jiems nieko nenutiks, tačiau visi galės sužinoti jų pavardes“, – pripažino A. Toleris.

Rusijos valdžia nuolatos neigia bet kokias savo sąsajas su A. Navalno apnuodijimu. Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad A. Navalno apnuodijimas, dėl kurio jis vos nemirė, nėra pakankama priežastis pradėti kriminalinį tyrimą.