Vietinis istorikas, vaikštinėdamas po mišką, pastebėjo, kad akmuo, žymintis dviejų šalių sieną, 2,29 metro „pasislinko“ į Prancūzijos teritoriją. Vėliau paaiškėjo, kad akmenį perkėlė belgų ūkininkas, nes šis trukdė pravažiuoti jo traktoriui. Incidentas nesukėlė tarptautinio skandalo ir buvo su humoru sutiktas abiejose sienos pusėse.

„Jis padarė Belgiją didesnę, o Prancūziją mažesnę, ir tai nelabai geras sumanymas“, – sakė Prancūzijos televizijos kanalui „TF1“ Belgijos Erkelineso kaimo meras Davidas Lavaux. Anot jo, tokie žingsniai sukelia problemų tarp privačių žemės savininkų, jau nekalbant apie kaimynines valstybes. Savo ruožtu Aurélie Welonekas, netoliese esančio Prancūzijos kaimo meras, laikraščiui „La Voix du Nord“ pareiškė: „Mes turime išvengti naujo pasienio karo“.

Belgijos vietos valdžios atstovai susisiekė su ūkininku ir jį paprašė grąžinti akmenį į ankstesnę vietą. Jei jis to nepadarys, gali tekti įsikišti Belgijos užsienio reikalų ministerijai, kuri turės sušaukti Prancūzijos ir Belgijos pasienio komisiją, nieko neveikiančią nuo 1930 metų.

620 kilometrų ilgio Prancūzijos ir Belgijos siena buvo nustatyta pagal 1820 metais pasirašytą Kortreiko sutartį. Ji buvo pažymėta akmenimis, kurie nuo to laiko tebėra savo vietose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)