Visiems trims nuversto Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o regioninės vyriausybės buvusiems nariams grėsė suėmimas pagal Europos arešto orderį, kovą išduotą Ispanijos valdžios.

C. Puigdemont'as kartu su keturiais savo kabineto kolegomis pernai spalį pabėgo į Briuselį, kad nebūtų teisiamas už maištą ir mėginimus atsiskirti nuo Ispanijos.

Belgijos teisėjai „nutarė, kad trys Ispanijos išduoti Europos arešto orderiai yra neteisėti ir dėl to atsisakė išduoti“ buvusius ministrus, sakoma Briuselio pirmosios instancijos teismo pareiškime, parašytame olandų kalba.

„Teismas pritaria prokuroro ir gynybos nuomonei, kad nėra jokių galiojančių nacionalinių įstatymų, atitinkančių Europos arešto orderių turinį“, – priduriama jame.

Ispanija tris eksministrus – Meritxell Serret, Antoni Cominą ir Lluisą Puigą – nori teisti už maištą, valstybės lėšų švaistymą bei nepaklusimą valstybei pernai organizavus referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės. Šį balsavimą Madridas laiko neteisėtu.

C. Puigdemontą balandį suėmė Ispanijos orderį gavusi Vokietijos policija, tačiau šalies teismas atsisakė išduoti buvusį Katalonijos lyderį, kaltinamą maištu. Jis buvo paleistas už užstatą ir šiuo metu laukia posėdžio, per kurį bus nagrinėjama švelnesni kaltinimai.

Ketvirta su C. Puigdemontu į Belgiją pabėgusi katalonų politikė – Clara Ponsati – vėliau išvyko į Škotiją, kur jai taip pat gresia ekstradicijos procesas.