Vasarį Antverpeno miesto teismas nuteisė 49 metų Assadollah Assadi (Asadolą Asadį) už tai, kad šis parūpino sprogmenų 2018 metų birželio 30 dieną planuotai atakai prieš išeivijoje veikiančią iraniečių opozicinę grupę – Nacionalinę Irano pasipriešinimo tarybą (NCRI).

„Pono A. Assadi advokatas nepateikė apeliacinio skundo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Belgijos federalinės prokuratūros atstovas spaudai.

Dar trys asmenys, kurie už bendrininkavimą buvo nuteisti kalėti nuo 15 iki 18 metų, skundžia jiems paskelbtus nuosprendžius, pridūrė jis.

Iranas pareiškė protestą dėl nuosprendžio diplomatui. Praėjus kelioms dienoms po verdikto paskelbimo Belgijos ambasadorius Teherane buvo iškviestas į Irano užsienio reikalų ministeriją.

Belgijos policija užkirto kelią planuotai atakai, kai sustabdė automobilį, kuriame buvo bomba. Sužlugdyti sąmokslą pareigūnams padėjo kelių Europos žvalgybos agentūrų surinkta informacija.

A. Assadi, tuo metu dirbęs Irano ambasadoje Austrijoje, kitą dieną buvo sulaikytas Vokietijoje, kur neturėjo diplomatinės neliečiamybės.

Tyrėjai priėjo prie išvados, kad jis buvo Irano agentas, dirbęs po diplomatinės tarnybos priedanga.

Teismo proceso metu parodytoje stebėjimo kamerų nufilmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip A. Assadi, apsirengęs kaip turistas, 2018 metų birželio 28 dieną Liuksemburge perduota vyrui ir moteriai paketą.

Ta pora – Belgijos ir Irano pilietybes turintys sutuoktiniai Nasimeh Naami ir Amiras Saadouni – paėmė iš A. Assadi pusę kilogramo sprogmenų TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) ir sprogdiklį.

Dar vienas Belgijos ir Irano pilietybes turintis asmuo – buvęs disidentas Mehrdadas Arefani – buvo nuteistas kaip A. Assadi bendrininkas. Jam buvo pavesta nuvesti sutuoktinius į mitingą.

2018 metų birželio 30-osios mitinge Vilpente netoli Paryžiaus dalyvavo NCRI aukšto rango lyderiai ir garsūs šalininkai, tarp jų buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo advokatas Rudy Giuliani.

Būgštaujama, kad Iranas gali mėginti spausti Belgiją paleisti A. Assadi, suimdamas daugiau europiečių.

Teherano režimas už šnipinėjimą nuteisė myriop iraniečių ir švedų kilmės mokslininką Ahmadrezą Djalali, kuris buvo Briuselio laisvojo universiteto (VUB) vizituojantis profesorius.