Assadollah Assadi (Asadola Asadis), kuriam dabar 49-eri, dirbo Irano misijoje Austrijoje, kai parūpino sprogmenų planuotai atakai. Užkirtus kelią atakai jis 2018 metų liepą buvo areštuotas Vokietijoje, kur neturėjo diplomatinės neliečiamybės.

Trys bendrininkai, turintys Irano ir Belgijos pilietybes, buvo nuteisti kalėti nuo 15 iki 18 metų; iš jų atimama Belgijos pilietybė.

2018 metų birželio 30-osios mitinge Vilpente netoli Paryžiaus dalyvavo išeivijoje veikiančios iraniečių opozicinės Nacionalinės Irano pasipriešinimo tarybos (NCRI) aukšto rango lyderiai ir garsūs šalininkai, tarp jų buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo advokatas Rudy Giuliani.

Byla suteikė informacijos apie Teherano tarptautines operacijas, Iranui kaip tik viliantis, kad naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracija švelnins sankcijas jo atžvilgiu.

A. Assadi buvo teisiamas Belgijos Antverpeno uostamiestyje drauge su kitais trimis atsakovais, taip pat areštuotais policijai sužlugdžius sąmokslą.

Diplomatas buvo apkaltintas „teroristinio pobūdžio pasikėsinimais nužudyti“ ir „dalyvavimu teroristinės grupės veikloje“.

Belgijos ir Irano pilietybes turintys sutuoktiniai, 36 metų Nasimeh Naami ir 40 metų Amiras Saadouni, paėmė iš A. Assadi pusę kilogramo sprogmenų TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) ir sprogdiklį.

N. Naami paskirta 18 metų įkalinimo bausmė, o A. Saadouni turės kalėti 15 metų.

Belgijoje gyvenantis iraniečių poetas Mehrdadas Arefani buvo A. Assadi bendrininkas ir turėjo nuvesti sutuoktinius į mitingą. Jam paskirta 17 metų įkalinimo bausmė.

Belgų pareigūnai mitingo dieną sustabdė poros automobilį, kuriame buvo bomba, ir užkirto kelią tam, kas, kaip sakė NCRI advokatai, turėjo būti skerdynės.

Vėliau tais pačiais metais Prancūzijos vyriausybė apkaltino Irano žvalgybą stovint už šios operacijos, bet Teheranas tai kategoriškai neigia.

„Teisiamas“ Irano režimas

Byla pakurstė įtampą tarp Europos galių ir Teherano, o NCRI šalininkai pasinaudodami ja spaudė Irano režimą.

„Šiame teisme teisiamas visas šis režimas – kalbama apie valstybinį terorizmą“, – prieš teismo sprendimą naujienų agentūrai AFP sakė grupės lyderė Maryam Rajavi.

Vėliau ji tviteryje parašė, kad nuosprendžiai sudavė „didelį smūgį režimui Irane“ ir „jo terorizmo eksporto strategijai“.

NCRI yra iraniečių opozicijos grupės „Mujahedeen-e-Khalq“ (MEK), dar vadinamos „Irano liaudies mudžahidų organizacija“ (PMOI), politinis sparnas.

Per 1979 metų revoliuciją, kai buvo nušalintas šachas Mohammadas Reza Pahlavi, MEK rėmė ajatolą Ruhollah Khomeini, bet greit susipyko su naująja valdžia.

Per 1980–1988 metų Irano ir Irako karą grupė palaikė Saddamo Husseino Iraką, ir tūkstančiams įtariamų jos narių buvo įvykdytos egzekucijos per negailestingą kampaniją Irane.

Dabar MEK prieš Iraną veikia išeivijoje ir laiko save svarbiausia opozicine grupe už Irano ribų.

Irano kritikams ir daugeliui Teherano vyriausybės neremiančių iraniečių MEK yra kone kultinė grupė. Vakarai vienu metu ją laikė teroristine organizacija.

Ji yra uždrausta Irane, bet ją remia keli garsūs buvę JAV ir Europos pareigūnai, taip pat režimui nepritariančių Irano išeivių tinklas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)