Pasak teismų pareigūnų, ankstų antradienio rytą du tyrimus atliekantys pareigūnai vienu metu surengė virtinę reidų Belgijoje ir Prancūzijoje.

Vienas tyrimas yra susijęs su į rytus nuo Londono esančio Greiso pramoninėje zonoje spalio mėnesį vilkiko priekaboje rastų negyvų 39 vietnamiečių migrantų mirties aplinkybėmis.

Policija išsiaiškino, kad 31 vyras ir aštuonios moterys atvyko iš Vietnamo. Jų amžius siekė nuo 15 iki 44 metų. Trys iš migrantų buvo nepilnamečiai.

Pasak tyrėjų, žmonės mirė dėl deguonies trūkumo ir perkaitimo uždaroje erdvėje. Visos aukos buvo kilę iš neturtingų Vietnamo gyvenviečių; manoma, kad už savo pavojingą kelionę į geresnį gyvenimą užsienyje šie žmonės sumokėjo kontrabandininkams.

Praėjusį mėnesį vilkiko vairuotojas Londono teisme pripažino savo kaltę dėl netyčinio žmonių nužudymo.

Tuo metu Belgijoje federalinė prokuratūra pranešė greitai nustačiusi maršrutą, kuriuo keliavo aukos prieš patekdamos į vilkiką. Kai kurios iš jų prieš išvykimą buvo kurį laiką apsistojusios Belgijoje.

Antradienio jungtinę policijos pajėgų operaciją, kurioje dalyvavo Belgija, Prancūzija, Britanija ir Airija, koordinavo ES agentūra Eurojustas, koordinuojanti tarptautinį bendradarbiavimą baudžiamosiose bylose.

Paryžiaus prokuratūra pranešė, kad Prancūzijoje buvo suimta 13 žmonių, įtariamų dalyvavimu nusikalstamoje organizacijoje, kuri keltą mėnesių kasdien apgyvendindavo ir transportuodavo po kelias dešimtis migrantų iš Pietryčių Azijos.

Belgijos pareigūnai antradienį atliko 16 kratų Briuselio rajone ir sulaikė 11 Vietnamo piliečių bei du marokiečius. Penkiems iš jų buvo pareikšti kaltinimai dėl migrantų kontrabandos sunkinančiomis aplinkybėmis, dalyvavimo nusikalstamoje organizacijoje ir dokumentų klastojimo.

Kaip pranešė Eurojustas, per reidus Belgijoje buvo rasti dar penki migrantai.

Už žmonių kontrabandą įtariamiesiems gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė ir iki 150 tūkst. eurų bauda už kiekvieną nustatytą auką.