Du iš trijų muziejuje nušautų žmonių buvo turistai iš Izraelio, sekmadienį sakė Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Tarp aukų yra vyresnių nei 50 metų izraeliečių pora iš Tel Avivo, kuri lankėsi Briuselyje kaip turistai“, – sakė Yigalas Palmoras (Jigalas Palmoras).

Premjeras Elio Di Rupo (Elijas Di Rupas) skubiai surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad belgai „vieningi ... susidūrę su šia bjauria ataka“, o Belgijos karalius Philipas (Filipas) išreiškė savo „pasipiktinimą dėl šio smurto akto, smarkiai paveikiančio žydų bendruomenę“.

Belgijoje, kur gyvena maždaug 40 tūkst. žydų, maždaug pusė jų – Briuselyje, o kita pusė – Antverpeno uostamiestyje, tai yra pirmoji žmonių aukų pareikalavusi ataka prieš žydų centrus nuo 9-ojo dešimtmečio pradžios.

Izraelyje premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad šios žmogžudystės „yra nuolatinio kurstymo prieš žydus ir jų valstybę rezultatas“.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pasmerkė šį „siaubingą aktą“ Europos sostinės centre ir sakė: „Tai buvo išpuolis prieš Europos vertybes, kurio negalime toleruoti“.

„Dvi moterys ir vienas vyras žuvo, dar vienas žmogus yra ligoninėje“, – įvykio vietoje sakė Belgijos vidaus reikalų ministrė Joelle Milquet (Žoel Milkė).

Paklausta, ar, jos nuomone, tai buvo antisemitinis išpuolis, J.Milquet sakė, jog dar per anksti pasakyti, nes policijos ir teismų tyrimas ką tik prasidėjo, bet atsižvelgiant į nusikaltimo taikinį „yra didelis pagrindas taip manyti“.

Prokuroro pavaduotoja Ine Van Wymersch (Inė Van Vymerš) sakė, jog policija mano, kad dalyvavo du vyrai, kurių vienas pabėgo automobiliu ir jau yra policijos sulaikytas. Kitas įtariamasis pabėgo bėgte, jo tapatybė dar nenustatyta.

Šaudoma buvo maždaug 16 val. (17 val. Lietuvos laiku), tikriausiai siekiant nužudyti aukas, nes kulkos perskrodė joms veidą ar gerklę.

Ketvirto žmogaus, į kurį buvo šauta, būklė yra kritinė, jis grumiasi dėl savo gyvybės.

Belgijos žydų muziejus yra Briuselio Sablono rajono, kur įsikūrę pagrindiniai miesto prekiautojai antikvariniais daiktais, širdyje.

Išpuolis buvo įvykdytas Belgijos naujos federalinės vyriausybės, regionų parlamentų ir Europos Parlamento rinkimų išvakarėse.

1982 metais užpuolikui šaudant prie įėjimo į Briuselio sinagogą buvo sužeisti keturi žmonės, du iš jų – sunkiai.