Pastaruoju metu dėl nutekintų dokumentų, įskaitant vadinamuosius „Panama Papers“, į viešumą iškilo nemažai skandalingų faktų apie būdus, kuriais didieji bankai, korporacijos ir turtuoliai naudojasi siekdami išvengti ar nuslėpti mokesčius.

Tačiau ES vis nepavyksta patvirtinti pasiūlymų dėl kovos su tarptautinių korporacijų praktika stengtis mokėti kuo mažesnius mokesčius.

Šį kartą Belgijos ir Čekijos ministrai, pasinaudoję atitinkama ES tvarka, pareikalavo daugiau laiko, kad galėtų šiuo klausimu pasitarti su savo vyriausybėmis.

Patvirtinti ES siūlomas priemones arba jas atmesti šios šalys turės iki pirmadienio.

Jeigu jos šioms priemonėms nepritars, ministrai bus priversti iš naujo dėl jų derėtis ir nežinia, ar jiems pavyktų rasti naują kompromisą.

„Kas dabar bus, priklauso nuo mūsų Belgijos draugų“, – po derybų pareiškė Liuksemburgo finansų ministras Pierre'as Gramegna.

Belgijoje įsikūrusios kelios iš didžiausių pasaulyje tarptautinių korporacijų, kaip antai alaus gamybos milžinė „AB InBev“, ir Belgijos vyriausybė mokesčių susitarimus siūlo daugeliui tarptautinių korporacijų Europos padalinių.

„Tai prestižo klausimas. Susitarimas bus“, – agentūrai AFP pareiškė vienas ES diplomatas, prašęs nenurodyti jo vardo.

Ar pritarti ES siūlomoms priemonėms, Belgijos ministrų kabinetas spręs pirmadienį.

Briuselis ypač nenori pritarti ES siūlomam mokesčių lengvatų, kurios taikomos įmonių vidaus paskoloms, ribojimui, nes baiminasi, jog dėl to korporacijos gali išsikelti iš Belgijos.

Taigi Belgijai buvo leista šią naująją taisyklę įgyvendinti penkeriais metais vėliau, o tai, pasak Nyderlandų finansų ministro Jeroeno Dijsselbloemo, yra „milžiniškas kompromisas“.

ES pasiūlymuose taip pat sugriežtintos taisyklės siekiant demaskuoti vadinamąsias priedangos įmones, kurias didžiosios korporacijos ir turtingi asmenys naudoja pajamoms slėpti.

Tuo tarpu Europos skolos ir plėtros tinklo mokesčių ekspertė Tove Maria Ryding sako, kad ES pasiūlymai yra silpni.

Jos teigimu, pasiūlymai niekada nebuvo „itin plataus užmojo..., o tai, kad direktyvos reikalavimai buvo dar sušvelninti ... padėties nė kiek nepagerina“.

Čekiją gi supykdė tai, kad ministrai neskiria pakankamai dėmesio atskiram pasiūlymui dėl kovos su pardavimo mokesčio sukčiavimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją