Diplomatijos vadovas Didier Reyndersas sakė, kad Belgija neturi būti laikoma "atpirkimo ožiu" dėl G.Depardieu sprendimo, kurį Prancūzijos premjeras vadino nepatriotišku.

"Belgija nedarė jokių žingsnių, kad pritrauktų kurį nors Prancūzijos pilietį, - jis sakė radijui RTL. - Prancūzijoje vyko mokesčių sistemos evoliucija, kuri galėjo sukelti padarinių."

"Reikia žvelgti į priežastis, kodėl piliečiai palieka savo šalį, net jeigu tos priežastys yra mokesčiai", - pridūrė D.Reyndersas.

Ministras anksčiau sakė, jog daugelis Belgijos sporto žvaigždžių persikėlė į Monaką, o Belgijos valdžia su tuo susitaikė. Jis taip pat pažymėjo, jog daugelis belgų vyksta apsipirkti į Prancūziją dėl mažesnio pridėtinės vertės mokesčio.

Prancūzijos premjeras Jeanui Marcui Ayrault pavadino apgailėtinu G.Depardieu sprendimą sprukti į Belgiją, kad išvengtų mokesčių. Atsakydamas atvirame laiške 63 metų aktorius pareiškė, jog su juo buvo pasielgta nesąžiningai, nors jis per kelis dešimtmečius sumokėjo į valstybės iždą milijonus eurų.

G.Depardieu pasekė kai kurių turtingiausių Prancūzijos verslininkų pavyzdžiu, pasitraukusių į Belgiją po to, kai prezidento Francois Hollande'o socialistų vyriausybė nustatė 75 proc. mokesčių tarifą pajamoms, kurios yra didesnės nei milijonas eurų (3,45 mln. litų) per metus.

Kitaip nei Prancūzijoje, Belgijoje turto mokestis netaikomas nuo 1830 metų. Šioje šalyje pajamų ir paveldėjimo mokesčiai taip pat mažesni.

Savo laiške G.Depardieu, kuris turi didelių verslo interesų, įskaitant kelis vyno ūkius ir tris restoranus Paryžiuje, kaltino socialistus varant iš šalies talentingiausius veikėjus.

Aktorius priminė, kad 45 metus trukusią karjerą kine ir versle jis Prancūzijos iždui sumokėjo 145 mln. eurų (apie 500 mln. litų).

Griežti J.M.Ayrault komentarai nuskambėjo po to, kai paaiškėjo, kad G.Depardieu nusprendė apsigyventi Nešene - Belgijos miestelyje netoli sienos su Prancūzija, kuriame gyvena daug turtingų Prancūzijos piliečių, vengiančių mokesčių.

"Man tai atrodo gana apgailėtina, - pareiškė J.M.Ayrault. - Jį visi myli kaip menininką, tačiau mokėti mokesčius yra solidarumo ir patriotizmo aktas."

Šiuo skandalu pasinaudojo dešinioji partija UMP, kuriai anksčiau vadovavo F.Hollande'o pirmtakas Nicolas Sarkozy. Dabartinis UMP lyderis Jeanas Francois Cope tvirtino, kad prezidentas, kuris yra pasakęs, kad "nemėgsta turčių", griauna šalį.

"Labiausiai gailiuosi, kaip socialistų vyriausybė spaudžia šalį prie žemės, - J.F.Cope sakė pirmadienį, smerkdamas "mojavimą mokesčių vėzdu, nuo kurio kliūva visiems Prancūzijos piliečiams".

"Jis stumia mūsų šalį atgal", - teigė UMP lyderis.

Turtingiausias Prancūzijos vyras Bernard’as Arnault (Bernaras Airo) buvo kritikuojamas rugsėjį, kai paaiškėjo, kad jis pasiprašė Belgijos pilietybės. Tačiau B.Arnault, vadovaujantis prabangos prekių konglomeratui LVMH, neigė ketinantis tapti mokesčių tremtiniu, sakydamas, kad Belgijos pilietybė jam reikalinga "dėl asmeninių priežasčių".

+370 5 2058525

uzsienis@bns.lt