Smurtui šioje britų provincijoje tęsiantis šeštą naktį iš eilės, protestuotojai Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste apmėtė policininkus padegamosiomis bombomis, pirotechnikos priemonėmis, buteliais ir akmenimis.

Britų valdymą remiantys protestuotojai į miestų gatves kone kas vakarą eina nuo pat gruodžio 3-iosios, kai Belfasto miesto taryba paskelbė, kad virš rotušės kasdien nebekels britų vėliavos.

Dabar ši vėliava virš rotušės turi plevėsuoti daugiausiai 18 dienų per metus, įskaitant britų karališkųjų asmenų gimtadienius, kurių pirmasis po tokio sprendimo priėmimo yra trečiadienį minimas princo Williamo žmonos Catherine 31-asis gimtadienis.

Vėliavos iškėlimas virš elegantiško pastato Belfasto centre pakurstė nuogąstavimus dėl tolesnių riaušių, nes protestuotojai pažadėjo tęsti savo kampaniją, kol ji vėl nebus iškelta visam laikui.

Tarybos sprendimas dėl vėliavos gruodžio pradžioje išprovokavo riaušes ir padeginėjimus, vėliau protestai vyko daugiausia taikiai, bet Naujaisiais metais smurtas vėl įsiplieskė.

Provincijoje, kur tris dešimtmečius iki 1998 metų taikos susitarimų vyko kruvinas katalikų ir protestantų konfliktas, tvyro didelė įtampa.

Protestuotojai, daugiausia - protestantai, vėliavos pašalinimą laiko išpuoliu prieš jų britišką identitetą ir per dideliu kompromisu respublikonų atžvilgiu. Respublikonai yra daugiausia katalikai ir palaiko suvienytos Airijos idėją.

Probritiškos Progresyvios junionistų partijos narys miesto taryboje Johnas Kyle'as sakė, kad protestais pasireiškė platesnio masto protestantų pyktis dėl to, ką jie laiko praradimais per taikos procesą, po kurio buvo suformuota valdžios pasidalijimo vyriausybė.

Maždaug 3 tūkst. žmonių žuvo per konfliktą nuo 7-ojo dešimtmečio pabaigos, kai buvo šaudoma ir sprogdinamos bombos.

Šiaurės Airijos policijos viršininkas Mattas Baggottas dėl dabartinio smurto iš dalies apkaltino sukarintas Alsterio savanorių pajėgas, kurios ano konflikto metu nužudė daugiau kaip 500 žmonių.

1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimu beveik visas smurtas baigėsi, bet pavieniai grasinimai sprogdinti bombas ir nužudymai tęsiasi.