Po antradienį nugriaudėjusio milžiniško sprogimo, pareikalavusio mažiausiai 154 gyvybių ir nuniokojusio dideles sostinės teritorijas, gyventojų šokas peraugo į pyktį, o saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas prieš demonstrantus, vėlai ketvirtadienį susirinkusius prie parlamento pastato.

Paaiškėjus, kad didžiulė pavojingų amonio salietros trąšų siunta daugelį metų gulėjo sandėlyje pačiame sostinės centre, daugelis libaniečių buvo šokiruoti ir pasibaisėję politine sistema.

Lieka neaišku, kodėl užsidegė 2 750 tonų trąšų, tačiau pareigūnai pranešė, kad sandėlyje neseniai buvo pradėti remonto darbai, o netoliese buvo laikomi fejerverkai.

Netoli sprogimo epicentro, esančio šalia uosto milžiniškų grūdų sandėlių griuvėsių, gelbėtojų komandos iš Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos vykdė paieškas koordinuodami veiksmus.

„Laukiu žinios, kad tu gyvas ir išgelbėtas, mano brangusis“, – tviteryje parašė Emilie Hasrouty, kurios brolis yra vienas iš dingusiųjų. – Nebuvo durų, į kurias būčiau nesibeldusi, norėdama sužinoti, kas tau nutiko. Dabar, kai laukimas eina į pabaigą, esu paralyžiuota iš baimės.“

Po sprogimo Beirutas sulaukė tarptautinės pagalbos, o ketvirtadienį Libanas priėmė prancūzų prezidentą Emmanuelį Macroną, paraginusį šalies lyderius vykdyti esmines reformas.

Artimiausiomis dienomis Libane numatyta aukotojų konferencija.

Pasaulio lyderiai išreiškė palaikymą libaniečių ir jų diasporų reikalavimui atlikti tarptautinio masto tyrimą dėl katastrofos priežasties.

Jungtinių Tautų vaikų fondas UNICEF nurodė, kad iš 300 tūkst. namų netekusių žmonių beveik 80 tūkst. yra vaikai, įskaitant daugybę nepilnamečių, kurie dabar yra atskirti nuo savo šeimų.