Vyskupų konferencijos vadovas Ericas de Moulinsas-Beaufort'as savo kalboje sakė, kad bažnyčia pripažino savo „institucinę atsakomybę“ ir nusprendė eiti „pripažinimo ir žalos atlyginimo keliu, kuris atveria kelią aukoms sulaukti tarpininkavimo ir kompensacijos“.

Katalikų šventovėje Lurde Prancūzijos vyskupų konferencija surengta istoriniam nepriklausomos komisijos tyrimui atskleidus, kad dvasininkų išnaudojimo aukomis nuo 1950 iki 2020 metų tapo 216 tūkst. nepilnamečių asmenų. Priskaičiavus Bažnyčiai tarnavusių pasauliečių – tokių kaip katalikiškų mokyklų mokytojai – nusikaltimus, aukų skaičius siekia 330 tūkstančių.

Komisijos pirmininkas pasmerkė „sisteminio pobūdžio“ bandymus apsaugoti dvasininkus nuo baudžiamojo persekiojimo ir paskelbė 45 rekomendacijas, kokių korekcinių priemonių galima imtis.

Viena jų buvo rekomendacija Bažnyčiai išmokėti žalos atlyginimą, nors daugeliu atvejų jau įsigaliojęs senaties terminas.

Penktadienį Prancūzijos vyskupai pirmą kartą oficialiai pripažino, kad Katalikų Bažnyčia turi prisiimti „institucinę atsakomybę“ už daugybę tūkstančių vaikų lytinio išnaudojimo atvejų, dėl kurių šeštadienį atsiklaupę atgailavo Bažnyčios vadovai.

„Pajutome savyje pasibjaurėjimą ir siaubą, kai supratome, kiek daug kančių išgyveno ir tebeišgyvena daugybė žmonių“, – sakė E. de Moulinsas-Beaufort'as.

Vyskupai pripažino bažnyčios atsakomybę, kuri reiškia finansinę kompensaciją, ne tik todėl, kad komisija „ryžtingai siūlė tą kelią“, bet ir dėl to, kad „gėdos kupini tikintieji to tikėjosi iš mūsų“, sakė jis.

Vyskupų konferencijos vadovas nedetalizavo, kokio dydžio bus kompensacijos ir kaip bažnyčia ketina jas išmokėti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)