Aukcionų namų ekspertai mano, kad dailus XVIII amžiaus porceliano indas buvo pagamintas Qingų (Čingų) dinastijos imperatoriui Qianlongui, ir buvo įvertinę ji daug kuklesne 500 tūkst. eurų suma.

„Tai svarbus meno kūrinys – tartum ką tik būtume radę Caravaggio paveikslą“, – prieš vazos pardavimą žurnalistams sakė „Sotheby's“ Azijos meno ekspertas Olivier Valmier.

Šis puikios būklės indas „yra vienintelis pasaulyje žinomas pavyzdys, turintis tokių detalių“, pridūrė jis.

Reti Qianlongo laikotarpio porceliano indai pastaruoju metu parduodamas už astronomines sumas – pavyzdžiui, praėjusį balandį „Sotherby's“ aukcione Honkonge už 30,4 mln. JAV dolerių (25,7 mln. eurų) buvo parduotas porceliano dubuo.

Elnių ir gervių atvaizdais papuošta vaza anksčiau šiemet buvo atsitiktinai aptikta tarp kitų Europos kiniškojo stiliaus kūrinių Prancūzijoje esančio namo pastogėje.

Indą XIX amžiaus pabaigoje nusipirko viena šeima, tačiau jis buvo paliktas batų dėžėje ir keletą dešimtmečių joje pragulėjo.

„Mums vaza nelabai patiko, nelabai ją mėgo ir mūsų seneliai“, – sakė dirbinio savininkas, susisiekęs su „Sotheby's“ tik kovo mėnesį.

Kai buvo perduotas įvertinti aukcionų namų ekspertams, indas tebegulėjo batų dėžėje.

Stulbinanti suma, kurią sumokėjo aukcione asmeniškai dalyvavęs vienas jaunas kolekcionierius iš Kinijos, yra didžiausia suma, kada nors sumokėta per „Sotheby's“ aukcioną Paryžiuje.

„Tokio įmantraus ir įdomaus dizaino pavyzdžių ant Qingų imperatoriškojo porceliano itin retai pasitaiko“, – savo svetainėje paskelbė „Sotheby's“.