Ispanijos centrinė vyriausybė jau dabar kovoja su nepriklausomybės judėjimu šiaurės rytiniame Katalonijos regione, o pastarasis „Bildu“ koalicijos projektas Baskijoje, viename iš 17 Ispanijos autonominių regionų, yra pateiktas likus kelioms savaitėms iki gruodžio mėnesio visuotinių rinkimų.

„Tikslas yra teisinė galimybė paklausti pačių (Baskų krašto) piliečių, kokios politinės, ekonominės ir socialinės ateities jie nori“, – sakė „Bildu“ atstovas Hasieras Arraizas savo pareiškime.

Įstatymo projektas, dėl kurio svarstymo dar bus balsuojama, suteiktų baskų vyriausybės vadovui ir vietos merams galią tartis dėl regiono ateities su savo piliečiais.

„Bildu“ pareiškime nepriklausomybė arba referendumas tiesiogiai nėra paminėti, tačiau jame keletą kartų užsimenama apie padėtį Katalonijoje.

„Atėjo laikas demokratiškai stoti prieš (Ispanijos valstybę), kaip tai daroma Katalonijoje, ir mes norime tai padaryti Baskijoje“, – sakė H.Arraizas.

Katalonijai pradėjus ruoštis referendumui dėl regiono nepriklausomybės, teisėjai išaiškino, kad toks plebiscitas prieštarauja konstitucijai, kadangi visi Ispanijos žmonės turi teisę dalyvauti priimant sprendimą suvereniteto klausimais.

Praėjusių metų lapkritį Katalonija, nepaisydama Madrido išaiškinimo, surengė simbolinį referendumą. Jame dalyvavo tik 37 procentai rinkėjų, iš kurių daugiau nei 80 procentų pasisakė už nepriklausomybę.

„Bildu“ turi tik 21 mandatą 75 vietų Baskijos parlamente, tačiau balsuojant dėl įstatymo projekto ji prašo paramos iš nuosaikiajai

Baskų nacionalistų partijai priklausančių įstatymų leidėjų. Jau ne pirmąkartą Baskijos valdžia bando pasitarti su piliečiais dėl regiono ateities.

2007 metais regiono valdžia pranešė apie savo planus surengti referendumą dėl Baskų liaudies teisės „apsispręsti patiems“. Manoma, kad po šia formuluote slėpėsi teisė į sprendimą dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Tačiau ir tada Konstitucinis teismas tokį referendumą pavadino neteisėtu.

Katalonija, kaip ir Baskija, turi savo kalbą ir kultūrą. Ji jau turi autonomiją tam tikrose srityse, kaip teisėsaugoje ir mokesčių sistemoje.

Keturis dešimtmečius ginkluota baskų separatistų grupuotė ETA vedė kruviną kampaniją už Baskijos nepriklausomybę, tačiau 2011 metais paskelbė sudedanti ginklus.