Federaliniai prokurorai įrodinėjo, kad Samuelis Mulletas, kuris laikė save dievu virš visų įstatymų, iš savo atskilusios bendruomenės narių suformavo gaują, kuri pernai vykdė "teroro kampaniją" devynių religinių priešų ir nutolusių šeimos narių atžvilgiu.

"Buvo įrodymų, kad jie įsibrovė į jų namus, fiziškai užpuolė tuos žmones ir nukirpo juos kone kaip gyvulius", - sakė prokuroras Stevenas Dettelbachas.

"Mūsų bendruomenė ir mūsų šalis privalo turėti "nulinę" toleranciją tokiam religiniam netolerantiškumui", - sakė jis.

Tie penki reidai buvo vykdomi daugiausia naktimis, aukos būdavo ištempiamos iš lovų, o jų barzdos ir plaukai - nukerpami arklių žirklėmis ar mašinėlėmis. Rezultatai būdavo fiksuojami vienkartiniu fotoaparatu.

Barzdos ir ilgi plaukai yra neliečiami amišo atsidavimo Dievui simboliai, ir jų nukirpimas yra žeminamas aktas.

Gynybos advokatai teigė, kad tie barzdų kirpimo antpuoliai niekada nepasiekė nusikaltimo iš neapykantos lygio - tokiam nusikaltimui pripažinti reikia įrodyti kokį nors religinį motyvą ir kūno sužalojimą.

Advokatai teigė, kad tuos konfliktus išprovokavo meilė ir užuojauta ir kad tokiais veiksmais buvo siekiama priversti aukas grįžti prie konservatyvaus amišų gyvenimo būdo.

S.Mulleto sesuo Barbara Miller buvo tarp tų išpuolių aukų. Ji prisidengė veidą švarku, kai teisėjas skaitė nuosprendį, o paskui atsisakė pasikalbėti su žurnalistais.

"Tai liūdna, tikrai", - sakė S.Mulleto brolis Johnas, kuris gyvena ne jo bendruomenėje ir kuris tris savaites beveik kasdien atlydėdavo seserį į teismą.

S.Mulleto advokatas sakė, kad yra šokiruotas ir apskųs nuosprendį.

"Buvo labai mažai, iš tikrųjų - nebuvo jokių įrodymų, susiejančių Samą Mulletą su kuriuo nors iš šių reikalų, - sakė Edwardas Bryanas. - Vyriausybei pavyko įtikinti prisiekusiuosius, kad jis darė tiems žmonėms Svengalio pobūdžio (hipnotizuojamą) įtaką".

66 metų S.Mulletas buvo religinis ir socialinis lyderis atsiskyrusioje 18 šeimų gyvenvietėje Bergholce - idiliškoje kaimo vietovėje su gražiomis kalvomis ir slėniais už maždaug 160 km nuo Klivlando.

S.Mulletas - 18 vaikų tėvas ir multimilijonierius - buvo apkaltintas tuo, kad įsakė įvykdyti tuos barzdų kirpimo išpuolius, bet nebuvo kaltinamas dalyvavimu juose.

Tarp nuteistųjų už sąmokslą ir federalinius nusikaltimus iš neapykantos yra trys S.Mulleto sūnūs.

Kaltintojai tvirtino, kad nusikaltimai buvo smurtiniai, vykdomi pagrobiant žmones, todėl mažiausia bausmė turi būti 17 kalėjimo metų.

Gynybos advokatai tikisi, kad jų klientai bus nuteisti tokiam laikui, kurį jau atsėdėjo apygardos kalėjimuose, nes teisėjas bausmes gali skirti savo nuožiūra.

Ši byla sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio ir suteikė smalsiai publikai retą progą pažvelgti į labai uždarai ir paprastai taikiai gyvenančią amišų bendruomenę.

Tris savaites, kol truko teismo procesas, senamadiškoje teismo salėje tvyrojo amišų bendruomenės valgyklos atmosfera - 16 barzdotų vyrų ir skrybėlėtų moterų sėdėjo drauge su 16 atskirų advokatų prie pusę teismo salės užėmusių penkių stalų.

Liudininkai vaizdavo S.Mulletą pragaro kančiomis grasinančiu pamokslininku ir autokratu, savo 18 šeimų bendruomenėje įvedusiu griežtą ir dažnai keistą discipliną. Keli liudininkai pavadino šią grupę sekta.

S.Mulletas skaitė ir cenzūravo visus išsiunčiamus ir gaunamus laiškus, baudė prasižengėlius mušimu ir uždarymu vištidėje, be to, prisidengdamas patarimais dėl vedybinio gyvenimo ir nuodėmių atleidimo turėjo lytinių santykių su keliomis jaunomis ištekėjusiomis moterimis.