Susitikimo Briuselyje metu, informuodamas apie susidariusią situaciją, JK parlamentarams pritarus pirmalaikiams rinkimams, M. Barnier buvo nusiteikęs atsargiai.

ES atstovas džiaugėsi puikiu naujuoju susitarimu, kurį su Boriso Johnsono vyriausybe pavyko suderėti šį mėnesį, ir priminė, kad parlamentarai preliminariai pritarė susitarimo svarstymui.

Antradienį pritarta ir B. Johnsono siūlymui surengti pirmalaikius parlamento rinkimus – taip JK premjeras tikisi laimėti daugumą parlamente, kad galėtų patvirtinti išstojimo susitarimą. Taip pat šią savaitę ES lyderiai patvirtino trijų mėnesių išstojimo termino pratęsimą, teigė M. Barnier.

„Taigi tai išties yra kertinis momentas“, – Europos ekonomikos ir socialinių reiklų komitetui sakė derybininkas.

Tačiau jis priminė, kad ekonomikai kenksmingo išstojimo be susitarimo rizika išlieka, pavyzdžiui, tuo atveju, jei B. Johnsonui nepavyks patvirtinti susitarimo iki naujojo termino sausio 31 dieną.

Bet net ir tuo atveju, jei susitarimas būtų patvirtintas laiku, prieš metų pabaigą abi pusės dar turės susitarti dėl sudėtingo prekybos susitarimo, kuriuo bus reguliuojami ateities prekybiniai santykiai.

„Brexit“ be patvirtinto susitarimo grėsmė vis dar galioja. Tai gali atsitikti sausio pabaigoje. Tai taip pat gali atsitikti 2020 metų pabaigoje, – jei susitarimas būtų patvirtintas dar prieš sausio 31 dieną, tačiau plėtojant ateities santykius mums nepavyktų įgyvendinti susitarimo punktų“, – teigė M. Barnier.

Būsimoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paprašė M. Barnier ir jo komandos ir toliau sekti ir numatyti „Brexit“ derybų etapus.