„Esame pasiruošę pasiūlyti ypač ambicingą prekybos sutartį kaip svarbiausią šios partnerystės ramstį, įskaitant nulinius muitus“, – sakė M. Barnier, įspėdamas, kad Briuselis nesutiks su „neteisingais konkurenciniais pranašumais“.

M. Barnier pristatė ES derybų įgaliojimų projektą artėjant deryboms su britų premjero Boriso Johnsono vyriausybe dėl tolimesnių ES santykių su Jungtine Karalyste, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“.

Savo ruožtu Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pabrėžė, kad derybose turi būti aptariama tai, dėl ko jau buvo sutarta prieš „Brexitą“ abiejų pusių pasirašytoje politinėje deklaracijoje.

„Nebus jokių siurprizų. Jau išstojimo sutartyje nubrėžėme derybų su JK gaires“, – teigė ji.

Tikimasi, kad vėliau pirmadienį B. Johnsonas pristatys Jungtinės Karalystės derybinę poziciją. Britų žiniasklaida mano, kad premjeras įspės Briuselį, kad JK siekia teisės nukrypti nuo ES teisinės sistemos.

Jei tai iš tiesų įvyktų, perspėjo U. von der Leyen, Jungtinė Karalystė negali tikėtis neribotos prieigos prie ES bendrosios rinkos.

„Kuo arčiau JK nori būti, tuo lengvesnė bus prieiga prie bendrosios rinkos. Vis dėlto, nėra nieko nemokamo. Taigi, prieiga prie bendrosios rinkos yra didelės vertės, tai yra didžiausia bendroji rinka pasaulyje. Tai svarbiausia, todėl manau, kad sąžininga būtų (Jungtinei Karalystei) taip pat žaisti pagal taisykles“, – pareiškė EK pirmininkė.

M. Barnier žurnalistams pabrėžė, kad pirmasis ir vienas rimčiausių skirtumų tarp ES ir JK pozicijų kyla dėl žvejybos. Britų žvejai nori uždrausti kolegoms iš ES žvejoti JK vandenyse, tačiau tuo pačiu siekia išlaikyti ES kaip pagrindinę žuvies eksporto rinką.

„Dabar turime sutarti dėl tikslių ir veiksmingų garantijų, kurios ilguoju laikotarpiu užtikrins lygias galimybes“, – teigė M. Barnier.

„Kalbu apie mechanizmą, kuris leistų užtikrinti aukštų socialinių, aplinkosaugos, klimato, mokesčių ir valstybinės paramos standartų laikymąsi šiandien ir ateityje“, – sakė jis.

„Į mūsų laisvosios prekybos sutartį turi būti įtrauktas susitarimas dėl žvejybos. Šis susitarimas turi suteikti abipusę prieigą prie rinkų ir vandenų su stabiliu kvotų padalijimu“, – aiškino derybininkas.