„Savaitgalį mes rengėme derybas, ir dabar derybos vyksta tarp vyriausybės Londone ir parlamento Londone“, – naujienų agentūrai AFP paaiškino M. Barnier, atvykęs į ES būstinę Briuselyje aptarti Britanijos išstojimo iš bloko klausimų su kitų 27 Bendrijos narių pasiuntiniais.

Tikėtasi, kad Th. May, pirmadienį gali atvykti į Briuselį baigti derinti susitarimo su ES, bet bloko šaltiniai sakė, jog šių planų buvo atsisakyta dėl pažangos stygiaus.

Liekant vis mažiau laiko iki kovo 29-osios, planuojamos „Brexit“ datos, Th. May tikėjosi sulaukti signalo, kad Briuselis bus linkęs pritarti šio termino pratęsimui.

Britanijos parlamentas triuškinama dauguma atmetė praeitų metų pabaigoje Th. May vyriausybės ir Briuselio suderintą „Brexit“ sutartį, kai įstatymų leidėjams sausį buvo pirmąkart leista dėl jos balsuoti. Tąsyk daugelis oponentų kritikavo kontroversišką „apsidraudžiamąją priemonę“, turinčią užtikrinti, kad siena tarp ES narės Airijos Respublikos ir JK Šiaurės Airijos provincijos po „Brexit“ išliks atvira.

Antrasis balsavimas Bendruomenių Rūmuose įvyks antradienį.

Vienas ES šaltinis sakė, kad į keblią padėtį patekusi Th. May nesugebėjo savaitgalį įtikinti savo kabineto, todėl tolesnės derybos su ES negali vykti.

Pasak M. Barnier, jo padėjėjai suteikė visą įmanomą pagalbą, įskaitant paskutinės minutės pasiūlymą, kad Britanija po išstojimo galėtų pasitraukti iš Bendrijos muitų sąjungos.

Tačiau šis pasiūlymas negalėtų būti taikomas Šiaurės Airijai. Dėl to įtūžę britų derybininkai pareiškė, kad „iš naujo teikiami seni argumentai“.

Europiečiai taip pat siūlėsi pasirašyti teisiškai privalomą „bendrą aiškinamąjį dokumentą“ apsidraudžiamosios priemonės dėl Airijos klausimu.

Šiuo dokumentu galėtų būti patvirtinta, kokiais būdais Britanija galėtų mėginti įšaldyti apsidraudžiamąją priemonę, jeigu Londonas paprašytų sustabdyti kai kuriuos jo įsipareigojimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)