Britų ministrė pirmininkė Theresa May antradienį stengėsi išsilaikyti valdžioje atsistatydinus jos užsienio reikalų ir „Brexit“ sekretoriams, tokiu būdu protestavusiems prieš jos strategiją dėl išstojimo iš ES.

„Su (buvusiu britų „Brexit“ sekretoriumi) Davidu Davisu palaikiau atvirus ir nuoširdžius santykius, o dabar kitą pirmadienį dirbsiu su derybininku, paskirtu ponios May“, – antradienį po pasirodymo strateginių studijų centre „Council on Foreign Relations“ Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė ES derybininkas Michelis Barnier.

Paklaustas, ar pakeitimai britų vyriausybėje mažina galimybes susitarti dėl Britanijos išstojimo sąlygų iki spalio mėnesio, M. Barnier buvo nekalbus.

„Bet kuriuo atveju užbaigti šias derybas bus sunku“, – sakė jis.

ES derybininkas atsisakė komentuoti politinę krizę Londone atsistatydinus D. Davisui, kurį pakeitė „Brexit“ šalininkas Dominicas Raabas, ir užsienio reikalų sekretoriui Borisui Johnsonui, kurį pakeitė sveikatos apsaugos sekretorius Jeremy Huntas.

Th. May oponentai konservatoriai galėtų siekti balsavimo dėl nepasitikėjimo ja, jei tokiam žingsniui pritartų bent 48 parlamentarai, bet jos nušalinimui reiktų 159 parlamentarų balsų, o tokio skaičiaus griežtosios linijos šalininkai gali ir nesurinkti.

„Nenoriu komentuoti ir niekada nekomentavau nacionalinės politinės situacijos JK“, – AFP sakė M. Barnier.

Jis taip pat nekomentavo B. Johnsono teiginių savo atsistatydinimo pareiškime, kad „Brexit“ svajonė miršta“ ir kad Britanija vadovaujant Th. May juda ES „kolonijos statuso“ link.

„Niekada nenorėjau leistis į polemiką su juo, – turėdamas omenyje B. Johnsoną sakė M. Barnier. – Laiko taip maža, kad nenoriu gaišti, turime panaudoti laiką deryboms su JK.“