Netyli ir pabėgėliai, kuriuos taip pat pašiurpino jų taip vadinamų likimo draugų piktadarystės. Būtent pabėgėliams ir Vokietijoje jau įsitvirtinusiems imigrantams chuliganai padarė didžiulę meškos paslaugą.

Naujausiais duomenimis, dramatiškai išaugo skundų policijai dėl išpuolių per naujametinę naktį Kelne. Sekmadienio vakarą pateiktais policijos duomenimis, jų skaičius šeštadienį pasiekė 379, o iki sekmadienio vakaro – net 516. Apie 40 proc. skundų yra dėl seksualinių nusikaltimų. Tyrėjų dėmesys koncentruojasi į asmenis iš šiaurės Afrikos valstybių.

Padėtis priminė karą

DELFI apie chaosu virtusią šventę papasakojo Bonoje šiuo metu gyvenantis ir dirbantis laisvai samdomas žurnalistas iš Latvijos Toms Ancitis. Jis su žmona išsiruošė Naujųjų sutikti į netoliese esantį didmiestį Kelną, norėjo stebėti fejerverkus prie visame pasaulyje žinomos didingosios katedros, esančios prie pat centrinės miesto geležinkelio stoties.

Toms Ancitis
T. Ancitis pasakojo, kad greitai suprato, jog prie katedros nesaugu. „Ten atvykome apie 23 val. ir užsibuvome tik apie 15–20 minučių, nes situacija buvo, tikrąja to žodžio prasme, pavojinga gyvybei. Tuo metu nemačiau kažkokių seksualinio priekabiavimo išpuolių, tačiau jauni vyrai laidė fejerverkus tiesiog į minią. Jausmas – lyg kare. Buvo tikrai nesaugu“, – prisiminė 33-ejų metų vyras.

Pora nutarė pasišalinti iš daugiausiai žmonių pritraukiančios aikštės, persikėlė fejerverkų stebėti į kitą Reino pusę. Ten buvo ramiau, tačiau po kurio laiko irgi kilo nepatogumų, nes žmonės blokavo bėgius, traukiniai negalėjo važiuoti. Latvių pora negalėjo vėl nuvykti į centrinę stotį.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo iš dalies laimingas atsitiktinumas, nes kaip tik tuo metu ir vyko seksualinių nusikaltimų, vagysčių vajus.

Iš šventės grįžo suplėšytais apatiniais ir prarėktu balsu

Būtent bjauriausią išpuolių dalį teko patirti 25-erių vokietei Anne F. Naujųjų metų ji sutikti į Hambrugo (šiame mieste, kaip ir Kelne, užfiksuoti panašaus pobūdžio lytiniai nusikaltimai) miesto centrą išsiruošė su draugėmis. Ilgaplaukė blondinė apsirengė trumpą, juodą kokteilinę suknutę, prieš išsiruošdama stebėti fejerverkų aukštakulnius pakeitė žemakulniais batais. Žieminė striukė buvo kiek aukščiau kelių. Ji sako, kad įprasta, jog trumpa suknele pasipuošusi mergina gali sulaukti kvailų replikų, užkabinėjimų, tačiau tokio pažeminimo, su kuriuo susidūrė tą naktį, ji neįsivaizdavo nė baisiausiame košmare.

Anne F.
Ši mergina – viena tų, kurios tapo seksualinių išpuolių aukomis. Ji nutarė netylėti, neslėpti savo veido ir papasakoti apie savo potyrius Vokietijos televizijos laidai „Spiegel TV“. Mergina buvo apsupta vyrų grupės, graiboma, ji liko sudraskytais apatiniais drabužiais.

„Jaučiausi bejėgė. Vis bandžiau tempti suknelę žemyn, bet tie vyrai sugebėjo vis graibyti man žemiau juostos, sudraskė apatinius“, — mergina pasakoja, kad patyrė šoką, neprisimena kaip ir ką tuo metu rėkė. Tačiau, matyt, šaukė stipriai, nes vėliau balsas buvo nusilpęs, balso stygos – labai nuvargintos. Ją galiausiai iš sugyvulėjusių vyrų išlaisvino kitas praeivis. „Neįsivaizduoju, kaip jam tai pavyko. Man atrodė viskas beviltiška,“ – prisimena Anne F.

„Sunku pagalvoti, kad žmonės gali taip negerbti kito žmogaus, tiek jį žeminti, – apie savo skriaudikus kalbėjo mergina. – Fiziškai aš stipriai nenukentėjau, bet emociškai po to – pirmąsias dienas, bent jau pirmąsias valandas – man buvo labai sunku.“ Anne F. sako, kad po šių potyrių ketina labiau galvoti apie pavojus ir bent jau rankinėje nešiotis apsigynimui skirtą pipirinių dujų balionėlį. „Viliuosi, kad tokio siaubo daugiau niekada gyvenime neteks patirti“, – tikisi mergina.

Pamanė, kad šventė skirta pabėgėliams

Latvis T. Ancitis sako, kad jis dar prieš įvykusius merginų užpuolimus irgi susidūrė su agresiją spinduliuojančiomis vyrų grupėmis, pro kurias buvo sunku prasibrauti. Tačiau prie aukšto, stotingo latvio ir jo žmonos jie nekibo.

T. Ancitis sako, kad multikultūriniame Kelne nieko nestebina daug įvairiausių tautybių ir rasių žmonių, tačiau tą naktį jiedu su žmona pastebėjo, kad jie tapo maža europiečių mažuma tarp arabų ir vyrų iš šiaurės Afrikos šalių. Žurnalistas taip pat matė, kaip grupelę vyrų tikrino policija, jie pareigūnams rodė prieglobsčio prašytojų dokumentus: „Esu tuo tikras, nes ne kartą lankiausi pabėgėlių centruose, žinau, kaip tie dokumentai atrodo.“

Latviui netgi buvo kilusi mintis, kad galbūt šioje naujamečio šventėje yra skiriamas koks nors išskirtinis dėmesys pabėgėliams, galbūt jiems padėti norintys savanoriai juos ir čia globoja.

Tokio chaoso nėra gyvenime patyrę

Kurį laiką latvių pora manė, kad galbūt per jautriai reaguoja į juos supantį chaosą, nes policininkai netramdė žmones fejerverkais apšaudančiųjų. „Mums atrodė, kad vyksta kažkas siaubingo, bet jei policininkai nereaguoja, gal taip siautėti čia įprasta, gal tai normalu? Nejaugi taip švenčiami Nauji metai Kelne?“ – stebėjosi sutuoktiniai.

T. Ancitis pasakojo, kad dar vykdami traukiniu iš Bonos į Kelną pastebėjo, kad žmonės nepaiso taisyklių, geria alkoholiniu gėrimus viešajame transporte, nors tai draudžiama. Fejerverkai buvo laidomi visur, buvo daug apsvaigusių žmonių. Tačiau bendra nuotaika buvo taiki, nors ir siautulinga. Tuo tarpu prie centrinės stoties ir katedros jie pajuto tiesiog agresiją. „Mano žmona dar niekada nėra sutikusi Naujų metų Vokietijos didmiestyje. Man teko švęsti Hamburge – ten irgi buvo chaotiškiau nei Rygoje. Tačiau Hamburgas neprilygo Kelnui. Tokio chaoso ir tokios barbariškos šventės nesu gyvenime matęs,“ – sakė latvis.

Kadangi traukinių ir metro eismas buvo sustabdytas dėl bėgių blokavimo, porai nepavyko grįžti į miesto centrą. Ilgą laiką vagonuose praleidę latviai galiausiai nusprendė, kad viso šito jiems gana ir nusivylę švente nutarė vykti kita kryptimi – namo į Boną.

Toms Ancitis
„Dar tą naktį aš googlinau apie įvykius Kelne, tačiau nieko neaptikau. Iki sekmadienio maniau – ką gi, taip švenčiame Kelne: brutaliai ir siaubingai“, – T. Ancitis sekmadienį, kai pasirodė pranešimai, kaip viskas vyko iš tikrųjų, suprato, kad visgi tai nebuvo normalu.

Tačiau jis neskuba kaltinti bene daugiausiai priekaištų sulaukiančios policijos: „Nenoriu jų teisinti, bet kažkiek galiu juos ir suprasti – buvo sunku suvaldyti situaciją. Kai demonstruoja PEGIDA ar kairieji ekstremistai, tam pasiruošiama iš anksto. Tačiau audringa naujamečio naktis šiemet parodė dar nematytą savo veidą. Buvo sunku suprasti, kas vyksta – tai buvo kombinacija iš seksualinių nusikaltimų, vagysčių, plėšimo, chuliganizmo. Ir visa tai vyko vienu metu daugelyje vietų. Nors nederėtų lyginti šios nakties su teroro išpuoliais Paryžiuje, visgi aš išdrįsiu. Pasekmės yra panašios. Pasėta baimė, nesaugumo jausmas. Moterys bijo vakarais atsidurti Kelno stotyje.“

Vokietis: jei mane tikrino policija, tai ką kalbėti apie turkus

Naujamečio naktis Vokietijos didmiesčiuose tapo ne tik žiniasklaidos, bet ir kasdienių susitikimų su draugais tema. Vokiečiai svarsto, kas dėl to kaltas ir ką reikia daryti.

Kelne gyvenantis 40-etis vokietis Andreasas DELFI sakė, kad ši istorija jį labiausiai pašiurpino tuo, kad teisėsauga ir teisėtvarka nesuvaldo situacijos. Nors šis vyras siaubo naktį prie katedros nebuvo, nes masinių susibūrimų nemėgsta, vengia jų dėl padidėjusios rizikos tapti vagysčių ar chuliganizmo auka, šie įvykiai jį nuvylė: „Negaliu patikėti, kad policija nesuvaldė situacijos ir nebuvo tam pasiruošusi. Kaip turėjo jaustis tos merginos, kurios nuskriaustos skundėsi pareigūnams, o jie tik skėsčiojo rankomis, kad negali nieko padaryti. Jei taip būtų nutikę mano merginai, aš išgirdęs tokį policininkų atsakymą turbūt būčiau pasiutęs. Tik, ko gero, nesusitvardymas mane greičiau nuvestų į areštinę nei tikrus nusikaltėlius.“

Vyras pastebėjo, kad po šių įvykių policija mieste suaktyvėjo. Andreasas pats sykį pakeliui į darbą tapo pareigūnų patikrinimo taikiniu. „Neatitinku tų išorinių kriterijų, kuriais apibūdinami naujametinės nakties chuliganai. Pirma mintis buvo pasipiktinimas – ko jie dabar iš manęs nori, geriau tegul gaudo tikruosius. Bet paskui pamaniau, kad kam jau kam, bet arabiškos išvaizdos vyrams dabar tikrai nesaldu. Galbūt jie yra puikiai integravęsi, ilgai čia gyvenantys, Vokietijoje gimę turkai, tačiau, nori nenori, Kelne dabar žvilgsnis krypsta į juos ir, deja, bet tas žvilgsnis yra įtarus“, – apgailestavo vokietis.

Andreasas taip pat pabrėžia, kad yra nusiteikęs pozityviai pabėgėlių atžvilgiu ir šis incidentas jo nuomonės nepakeitė. Tačiau jis taip pat norėtų, kad Vokietijos teisės ir kultūros normų nepaisantiems prieglobsčio prašytojams įstatymai būtų griežtinami ir nusidėjėlius būtų galima be kliūčių deportuoti iš šalies. „Tie, kurie skriaudžia, žemina kitus žmones, nenusipelno sulaukti pagalbos. Jie tik kenkia tiems, kurie tikrai ieško prieglobsčio ir nori integruotis mūsų šalyje“, – įsitikinęs vyras.

Kelno gyventojas taip pat norėtų, kad kilęs ažiotažas dėl naujametinės nakties aprimtų. Jis pabrėžia, kad nors įvykis yra skandalingas, visgi, jo nuomone, tai daugeliu atveju visgi buvo visų pirma ne seksualiniai nusikaltimai, o tiesiog brutalus moterų apiplėšimas. „Matyt moteris apiplėšti tiems niekšams tiesiog buvo lengviau. Žinau, kad daugėja skundų dėl būtent lytinių nusikaltimų, tačiau man taip pat kyla įtarimas, ar nebus dabar ši problema pučiama suinteresuotųjų pusių. Kiekvienas radikaliai, priešiškai prieš imigrantus nusiteikęs žmogus gali parašyti skundą, nes žino, kad niekas to nei įrodys, nei paneigs. Jau stebime, kiek socialiniuose tinkluose pasirodo nepatvirtintų pranešimų, traukiami neva Kelne nufilmuoti vaizdai, nors paaiškėja, kad tai kadrai iš prieš kelis metus įvykusių moterų užpuolimų Egipte. Tačiau ir bet kokiomis priemonėmis eskaluojant šią temą pasipiktinimas sėkmingai keliamas – iš sniego gniūžtės gali virsti lavina. PEGIDA ir kiti radikalai tiesiog ploja rankomis. O kai dar prabyla Lenkijos ar Rumunijos valdžia – moko Vokietiją neįsileisti barbarų, tada mane paima pyktis. Tegul Lenkija, Bulgarija, Rumunija, nepamirškime ir Lietuvos, pasižiūri Vokietijoje įvykdomų nusikaltimų statistiką. Pagal šalies kilmę kai kurios kriminalinės statistikos tikrai nekuria geros reputacijos apie jų piliečius. Bet argi teisinga dabar būtų visiems Vokietijos lietuviams klijuoti vagies etiketę?“ – retoriškai klausia Andreasas.

Pabėgėliai smerkia nusikaltėlius ir bijo dėl savo reputacijos

Iš tiesų Vokietijoje po naujametinių išpuolių Kelne, Hamburge, Štutgarte kilo nepasitenkinimas ir pabėgėlių tarpe. Feisbuko grupėje, kurioje Vokietijoje esantys pabėgėliai dažniausiai keičiasi praktine informacija, pasirodė chuliganizmo, seksualinių išpuolių vykdytojus smerkiančių įrašų, nerimo, ar prieblogbsčio prašytojams netaps sunkiau įsitvirtinti Vokietijoje.

„Šie žmonės yra visiškai atsilikę“, „Tai buvo barbariška“, „Juos reikia griežtai bausti, sukišti į kalėjimą, deportuoti“– stern.de cituoja pasisakymus sirų pabėgėlių interneto forumuose. Vienas vyriškis pasidalino patarimais, kaip reikia elgtis, norint susipažinti su moterimis Vokietijoje: „Apsirenk padoriai. Paklausk kelio.“

„Išankstiniai nusistatymai greitai atsiranda, o juos paneigti yra labai sunku, –politikos žurnale „Cicero“ įspėja Vokietijoje gyvenanti palestinietė-sirė žurnalistė Riham al-Kousaa. – Liūdna, kad nusikaltėliai Kelne nesuprato, kad pakenkė ne tik aukoms ir sau, bet ir dar tūkstančiams žmonių, kurie bėgdami būtent ir nuo tokio brutalumo paliko savo tėvynę.“

Vokietijos politikoje kyla vis daugiau nepasitenkinimo dėl migrantų ir kanclerės Angelos Merkel laikysenos. Vyriausybei ir krikščionių demokratų partijai CDU vadovaujanti A. Merkel vis dar laikosi stoiškai dėl pabėgėlių priėmimo, tačiau per penktadienį vykusį partijos susitikimą Maince kanclerė pabrėžė, kad Vokietija nesitaikstys su tokiais išpuoliais ir griežtis įstatymus. Nusikaltę migrantai ateityje bus greičiau išsiunčiami iš Vokietijos. Kitą savaitę vidaus reikalų ministras Thomas de Maizière dėl to tarsis su koalicijos partneriu, socialdemokratu, teisingumo ministru Heiko Maasu.

Kelne šeštadienį įvyko ir radikalių dešiniųjų judėjimo PEGIDA demonstracija. Apie 1700 prieš Europos islamizaciją nusiteikusių protestuotojų teko išvaikyti policijai, panaudojant ir vandens patrankas. Prieš radikalius dešiniuosius tuo pat metu išėjo protestuoti ir jų ksenofobiška laikysena nepatenkinta minia, kurioje buvo apie 1300 žmonių.

Pegida demonstracija Kelne