Prezidentas su žmona Melania paskelbė apie saviizoliaciją ir toliau tęs darbus nuotoliniu būdu.

Apie tai, kad serga naujuoju koronavirusu D. Trumpas paskelbė savo tviterio apskyroje.

„Šįvakar @FLOTUS (M. Trump) ir man testais patvirtinta COVID-19. Nedelsdami pradėsime savo karantiną ir sveikimo procesą. Įveiksime tai KARTU!“ – parašė D. Trumpas.

Ketvirtadienį Naujajame Džersyje vykusiame lėšų rinkimo renginyje su rėmėjais D. Trumpas pasirodė mieguistas, teigiama pranešime.

Baltieji rūmai planuoja rengti oficialų prezidento kreipimąsi arba filmuotą pranešimą.

Penktadienį pranešta apie D. Trumpui ir jo žmonai nustatytą užsikrėtimą koronavirusu. Tyrimai dėl COVID-19 atlikti po to, kai liga buvo nustatyta D. Trumpo patarėjai Hope Hicks.

Penktadienį D. Trumpas taip pat paskelbė, kad jaučiasi gerai ir be trukdžių galės atlikti savo pareigas saviizoliacijoje, kurioje yra kartu su pirmąja ponia Melania.

Baltieji Rūmai taip pat pranešė, kad mėgina susekti žmones, su kuriais D. Trumpas ir jo žmona Melania turėjo kontaktą.

„Šiuo metu ieškoma kontaktą turėjusių asmenų, paskelbsime atitinkamų įspėjimų ir rekomendacijų“, – teigė atstovės spaudai pavaduotojas Juddas Deere'as.

D. Trumpas pastarąją savaitę susitiko su dešimtimis žmonių, taip pat pranešama, kad jau žinodamas, jog jo patarėjai buvo patvirtintas koronavirusas, jis lankėsi Naujajame Džersyje vykusiame lėšų rinkimų renginyje.

Ši neeilinė D. Trumpui iškilusi kliūtis iškart nulėmė politines pasekmes iki JAV prezidento rinkimų likus vos 31 dienai.

D. Trumpo varžovas demokratas Joe Bidenas, kuris pagal populiarumą aiškiai pirmauja, per savo kampaniją labai akcentuoja kritiką respublikonų prezidentui dėl jo veiksmų kovojant su koronaviruso pandemija.

D. Trumpas savo ruožtu kliovėsi intensyvia „gyvų“ kampanijos mitingų visoje šalyje darbotvarke.

Anksti penktadienį Baltieji rūmai atšaukė D. Trumpo kampanijos mitingą rinkimams itin svarbioje Floridos valstijoje, kuris turėjo įvykti vėliau tą pačią dieną.

Taip pat atrodo, kad D. Trumpui teks atšaukti savaitgaliui suplanuotą kelionę į Viskonsiną – kitą svarbią valstiją. Prezidentas planavo daug keliauti ir kitą savaitę, taip pat ir į vakarines valstijas.

Antri televiziniai debatai su J. Bidenu yra suplanuoti spalio 15 dieną.

Prezidento gydytojas Seanas Conley sakė, kad D. Trumpas ir jo žmona „šiuo metu jaučiasi gerai ir planuoja likti namie Baltuosiuose rūmuose, kol sveiks“.

„Tikiuosi, kad prezidentas sveikdamas be trikdžių vykdys savo pareigas“, – pridūrė medikas.

Užsikrėtė artima padėjėja

Sukrečiančios naujienos pasklido netrukus po to, kai koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta prezidento artimai patarėjai Hope Hicks.

H. Hicks dar antradienį kartu su D. Trumpu skrido prezidento lėktuvu į Klivlandą, kur vyko pirmieji televiziniai jo ir J. Bideno debatai.

Ji taip pat buvo kartu su prezidentu, kai šis trečiadienį sraigtasparniu grįžo į Baltuosius rūmus po mitingo Minesotoje.

Kadangi H. Hicks skraido su prezidentu jo lėktuvu ir sraigtasparniu, kuriame dar mažiau erdvės, iškart imta spėlioti, kad virusu galėjo užsikrėsti D. Trumpas ir daug kitų jo aplinkos žmonių.

Nepaisydamas H. Hicks diagnozės D. Trumpas ketvirtadienį prezidentiniu lėktuvu buvo nuskridęs susitikti su donorais Naujajame Džersyje.

Tik vėlai ketvirtadienį, duodamas interviu televizijai „Fox News“ D. Trumpas patvirtino žiniasklaidos pranešimus dėl H. Hicks. Jis paskelbė, kad jam atliktas testas, bet nesakė, ar jau gavo jo rezultatus.

„Suprantate, daug laiko praleidžiame kartu su Hope, kaip ir pirmoji ponia“, – sakė D. Trumpas.

Retai dėvi kaukes

D. Trumpas sako, kad Jungtinės Valstijos jau išgyveno blogiausią koronaviruso pandemijos, nusinešusios daugiau kaip 200 tūkst. amerikiečių gyvybių, etapą. Pats prezidentas retai dėvi kaukę, pabrėždamas, kad jam dažnai atliekami testai.

Tačiau jo paties sveikatos ekspertai dažnai pateikia ne tokius optimistinius vertinimus. D. Trumpas dažnai sulaukia aštrios kritikos, kad rengia didžiulius mitingus, kuriuose nedaugelis jo šalininkų dėvi kaukes.

J. Bideno kampanija, priešingai, nerengė didelių susibūrimų, o daugumoje jos renginių laikomasi socialinio atstumo. Pats J. Bidenas, kad ir ir kur eitų, būna su kauke.

Prieš D. Trumpo komentarus tviteryje Baltųjų rūmų atstovas spaudai Juddas Deere'as sakė, kad prezidentas „labai rimtai žiūri į savo ir visų asmenų, kurie dirba jo ir Amerikos žmonių labui, sveikatą bei saugumą“.

J. Deere'as sakė, kad Baltieji rūmai rūpinasi, jog būtų laikomasi procedūrų, siekiant kiek įmanoma labiau sumažinti užsikrėtimo koronavirusu grėsmę tiek pačiame komplekse, tiek prezidento kelionių metu.