„Joks pasirinkimas nėra nuimtas nuo stalo“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki ir perspėjo, kad susidarė „nepaprastai pavojinga padėtis“.

„Dabar esame etape, kai Rusija gali bet kuriuo metu surengti puolimą prieš Ukrainą“, – pabrėžė ji.

Anot J. Psaki, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „sukūrė šią krizę, surinkęs 100 tūkst. rusų karių palei sieną su Ukraina, įskaitant pastarąjį Rusijos pajėgų perkėlimą į Baltarusiją bendroms pratyboms ir surengtus papildomus mokymus prie Ukrainos rytinės sienos“.

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai susitiks Ženevoje

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį Ženevoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, tikintis, kad per šias derybas bus sudarytos sąlygos deeskaluoti Ukrainos krizę, pranešė viena amerikiečių pareigūnė.

„Sekretorius Blinkenas 150 procentų įsipareigojęs įsitikinti, ar yra kokia nors diplomatinė nuovaža, ir tai iš tikrųjų yra šio angažavimosi su užsienio reikalų ministru Lavrovu paskata“, – pareigūnė, pageidavusi likti anonimė, antradienį sakė žurnalistams.

„Tai išties galimybė JAV pasidalyti su Rusija mūsų dideliais nuogąstavimais ir pasižiūrėti, kur galėtų būti galimybė Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms rasti bendrą kalbą“, – pridūrė pareigūnė.

A. Blinkenas vėliau antradienį išskris į Ukrainą, kad pademonstruotų palaikymą Kijevui, tvyrant nuogąstavimams dėl Rusijos galimai planuojamo įsiveržimo.

JAV diplomatijos vadovas ketvirtadienį taip pat nuvyks į Berlyną dalyvauti keturšalėse derybose su Jungtine Karalyste, Prancūzija ir Vokietija, per kurias bus aptarta Ukrainos krizė, sakoma pranešime.

Rusijai sutelkus prie sienos su Ukraina dešimtis tūkstančių karių, Vakarų šalys perspėjo Maskvą, kad ji sulauktų skaudžių pasekmių, jeigu įsiveržtų į kaimyninę šalį.

Minėta JAV pareigūnė sakė, kad A. Blinkenas susitarė susitikti su S. Lavrovu per anksčiau antradienį įvykusį jųdviejų pokalbį telefonu, bet pridūrė, kad Rusija gali būti nesuinteresuota šią krizę išspręsti diplomatinėmis priemonėmis.

„Manau, dar per anksti sakyti, ar Rusijos vyriausybė nuoširdžiai suinteresuota diplomatija, ar ji geranoriškai ruošiasi derėtis, ar pasinaudos šiomis diskusijomis kaip pretekstu, kad pareikštų, jog diplomatija Maskvos interesų neatitinka“, – nurodė ji.

Vašingtonas nerimauja dėl Rusijos ir Baltarusijos bendrų karinių pratybų

Vašingtonui kelia nerimą Baltarusijoje prasidėjusios bendros su Rusija karinės pratybos, antradienį pareiškė JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Linda Thomas-Greenfield.

„Mus neramina [Rusijos ir Baltarusijos] karinės pratybos“, – interviu laikraščiui „The Washington Post“ sakė diplomatė.

Pasak jos, Baltarusijoje vykstantys mokymai, taip pat prie sienos su Ukraina sutelktos stiprios Rusijos pajėgos „JAV yra signalas, kad Rusija agresyviai nusiteikusi Ukrainos atžvilgiu“.

„Tai yra veiksmų visuma. Ir šių veiksmų intensyvumas mums yra priežastis reikšti susirūpinimą bei raginti kitus gana agresyviai reaguoti į šią padėtį“, – pabrėžė L. Thomas-Greenfield.

Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Aleksandras Fominas anksčiau pranešė, kad Rusija ir Baltarusija pradėjo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“, truksiantį iki vasario 20 dienos. Pasak jo, į Baltarusiją bus pasiųsta 12 Rusijos naikintuvų Su-35, oro erdvės gynybos sistemų S-400 ir „Pancir S“.

Pasak A. Fomino, šių pratybų parametrai neviršija 2011 metų Vienos dokumentu nustatytų kriterijų, kai apie tokius manevrus turi būti iš anksto informuojamos kitos šalys.

Maskva neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, apie kurias anksčiau šią savaitę paskelbė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Minsko teigimu, manevrai rengiami dėl augančios karinės grėsmės iš kaimyninių Ukrainos ir Lenkijos.

Rusija anksčiau prie savo sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir pareikalavo garantijų, kad ši jos kaimynė ir kitos buvusios sovietinės respublikos niekada nebus priimtos į NATO.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)