S. Morrisonas yra antras pasaulio lyderis, kuris atvyksta valstybinio vizito į JAV valdant D. Trumpui.

D. Trumpas ir S. Morrisonas susitiks derybų, o vėliau surengs bendrą spaudos konferenciją Baltųjų rūmų Rytiniame kabinete. Australijos premjeras taip pat pietaus Valstybės departamente.

Vakarą užbaigs prabangi valstybinė vakarienė po atviru dangumi Rožių sode, per kurią vyraus nacionalinės Australijos spalvos – auksinė ir žalia.

Pirmoji ponia atskleidė tam tikrų svarbių detalių apie šventinę vakarienę, tačiau nepaviešino svečių sąrašo, taip pat laiko paslaptyje, kaip bus pasipuošusi.

Garsiajame sode, kur dešimtims svečių bus patiekta prašmatni vakarienė, žolė buvo užklota laikina danga. Stalams papuošti buvo panaudota per pustrečio tūkstančio geltonų atspalvių rožių, atgabentų iš Kalifornijos, taip pat tankiažiedės akacijos, kurios yra Australijos nacionalinis augalas. Visas sodas papuoštas baltomis ir geltonomis rožėmis.

Po vakarienės svečius linksmins JAV kariuomenės muzikos ansambliai.

Ketvirtadienį vėlai vakare į Vašingtoną atvykęs S. Morrisonas sakė, jog džiaugiasi turėsiantis progą atšvęsti JAV ir Australijos draugystės šimtmetį.

„Manau, Amerika turi daug didesnių, galingesnių draugų, bet ji žino, kad neturi tikresnio ir ištikimesnio draugo už Australiją, – sakė premjeras žurnalistams, lydėjusiems jį į Vašingtoną. – Džiaugiuosi šiomis dienomis galėsiantis praleisti laiko su mūsų draugais amerikiečiais ir atšvęsti mūsų nuostabią draugystę.“

D. Trumpas ir S. Morrisonas drauge praleis dalį sekmadienio. Jie vyks apžiūrėti naujos australams priklausančios gamyklos Ohajuje.

Penktadienį lyderiai ketina aptarti karinius, žvalgybos bei ekonomikos klausimus, daugiausia dėmesio skiriant Indijos ir Ramiojo vandenyno regionui. Jie planuoja pasirašyti supratimo memorandumą, numatantį glaudesnį JAV ir Australijos bendradarbiavimą kosmoso srityje, pranešė administracijos aukšto rango pareigūnas.

D. Trumpas ir S. Morrisonas taip pat aptars, kaip užtikrinti rinkos stabilumą ir mineralų, vadinamų retaisiais žemių elementais, tiekimą. Šie mineralai plačiai naudojami gaminant elektromobilius ir mobiliuosius telefonus.

Jie pristatys programas, numatančias bendrą šalių darbą vandenynuose esančių plastiko atliekų perdirbimo srityje. Tarša plastiko atliekomis nuolat žudo tokius jas ryjančius laukinius gyvūnus kaip banginiai ir vėžliai.

Pastarąjį kartą Australijos lyderis su valstybiniu vizitu Jungtinėse Valstijose lankėsi 2006 metais. Tąsyk prezidentas George'as W. Bushas priėmė ministrą pirmininką Johną Howardą.

Australijos profesionalus golfo žaidėjas Gregas Normanas, su kuriuo D. Trumpas retsykiais žaidžia golfą, naujienų agentūrai „Associated Press“ patvirtino, kad bus tarp kviestinių svečių.

Žinoma, kad tarp kongresmenų, gavusių geidžiamą kvietimą, yra senatorius respublikonas Roy Bluntas iš Misūrio.

Vakarienėje taip pat dalyvaus televizijos bendrovės „Fox Corp.“ vadovas Lachlanas Murdochas, tačiau jo tėvas, Australijoje gimęs žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas ją praleis.

2006 metais R. Murdochas dalyvavo kviestinėje vakarienėje Baltuosiuose rūmuose, kai su valstybiniu vizitu šalyje lankėsi tuometinis Australijos premjeras J. Howardas.

Tai bus tik antra valstybinė vakarienė D. Trumpo administracijai ir pirmoji per ilgesnį nei vienerių metų laikotarpį. Pats D. Trumpas šįmet su valstybiniais vizitais lankėsi Jungtinėje Karalystėje ir Japonijoje.

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas buvo pirmasis užsienio lyderis, atvykęs valstybinio vizito į JAV D. Trumpui tapus prezidentu. Jungtinėse Valstijose jis viešėjo pernai balandį.