Šiais žingsniais išplečiamas šeštadienį Baltųjų rūmų pradėtas visų žmonių, atsiduriančių arti D. Trumpo ar administracijos atsakui į virusą vadovaujančio viceprezidento Mike'o Pence'o, tikrinimas.

Pareigūnai darbuotojus, reporterius ir operatorius pasitiko su termometrais ir tik tie, kurių kūno temperatūra neviršijo 37,6 Celsijaus laipsnio, buvo įleisti į kompleksą.

„Kad visas Baltųjų rūmų kompleksas išliktų saugus ir sveikas, nuo pirmadienio ryto bus tikrinama temperatūra visiems, kas ateina į kompleksą“, – sakė atstovas Juddas Deere'as.

Vidutinė žmonių kūno temperatūra yra maždaug 37 Celsijaus laipsniai, bet gali būti ir šiek tiek mažesnė ar šiek tiek didesnė. Ligų prevencijos ir kontrolės centrai (CDC) nurodo, kad žmogų karščiuojančiu laiko tuomet, kai jo kūno temperatūra yra 38 Celsijaus laipsniai ar daugiau.

Baltųjų rūmų Jameso S. Brady spaudos konferencijų salėje oranžiniai ženklai daugelyje vietų įspėja reporterius, kad šios vietos turi likti tuščios siekiant užtikrinti atstumą tarp žmonių. Baltųjų rūmų korespondentų asociacija paragino visus savo narius likti namie ar dirbti nuotoliniu būdu, jeigu tik tai galima daryti, o Baltuosiuose rūmuose laikyti kuo mažiau žmonių.

„Suprantame, kad šie suvaržymai labai trukdo mūsų nariams ir jų galimybėms dirbti. Bet esame priversti imtis šių žingsnių, kad iš savo pusės užtikrintume sveiką prieinamą [žurnalistų] grupę, galinčią nušviesti prezidento [veiksmus] ir informuoti visuomenę šiuo kritišku metu”, – sakoma Asociacijos valdybos elektroniniame laiške, kuris nariams buvo išsiuntinėtas naktį.

Baltieji rūmai šeštadienį pradėjo matuoti temperatūrą reporteriams, dalyvaujantiems D. Trumpo ir M. Pence'o spaudos konferencijose dėl koronaviruso. Vienas reporteris, kurio kūno temperatūra viršijo 38 laipsnius, nebuvo įleistas į spaudos konferencijų salę. Temperatūra buvo matuojama ir prieš sekmadienio spaudos konferenciją.

D. Trumpas turėjo kontaktų su keliais asmenimis, įskaitant Brazilijos prezidento atstovą, kuriems vėliau buvo nustatyta naujojo viruso sukeliama liga COVID-19, bet iš pradžių atsisakydavo pasidaryti testą.

Šeštadienį D. Trumpas paskelbė, kad reaguodamas į klausimus penktadienio spaudos konferencijoje pasidarė testą. Tos pačios dienos vakarą Baltųjų rūmų gydytojas pranešė, kad prezidento tyrimų rezultatai buvo neigiami.

73 metų D. Trumpas dėl savo amžiaus būtų priskiriamas rizikos grupei.

Daugumai žmonių naujasis koronavirusas sukelia tik nesunkius ar vidutinio stiprumo simptomus, tarp jų – karščiavimą ir kosulį. Kai kuriems žmonėms, ypač pagyvenusiems ar sergantiems kitomis ligomis, virusas gali sukelti sunkesnių bėdų, įskaitant pneumoniją. Didžioji dauguma COVID-19 pacientų pasveiksta.

Tarp kitų atsargumo priemonių, kurių imasi Baltieji rūmai, yra stažuotojų ir savanorių programų sustabdymas, viešų ekskursijų ir didelių renginių atšaukimas iki kovo pabaigos. Baltieji rūmai taip pat uždarė savo Karinio jūrų laivyno valgomąjį, kur kasdien maitinasi daug darbuotojų.

Baltieji rūmai taip pat skatina darbuotojus vadovautis gairėmis dėl nuotolinio darbo, kurias paskelbė Valdymo ir biudžeto biuras.

Kad sumažintų žurnalistų spaudos konferencijų salėje skaičių, televizijos sutiko filmuoti bendrai. Tokiu būdu viena televizininkų komanda filmuos spaudos konferencijas ir dalysis šia medžiaga su visomis kitomis televizijomis.

Tokia sistema veikė per sekmadienio spaudos konferenciją dėl koronaviruso.

„Mums tai pirmas svarbus žingsnis, bet visi sutinkame, kad reikia labiau stengtis apsaugoti mūsų narius ir spaudos darbuotojų, nušviečiančių prezidento [veiksmus], grupės vientisumą“, – nurodė Baltųjų rūmų korespondentų asociacijos valdyba.