„Maksimas Znakas iškviestas rytoj, rugpjūčio 21 dieną 10 val. į Tyrimų komitetą duoti paaiškinimų dėl iškeltos baudžiamosios bylos“, – sakoma komiteto pranešime.

Teisininkas M. Znakas naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino gavęs šį šaukimą.

„Man paskambino ir pakvietė ppkalbio. Jokios darbotvarkės nėra. [Mano] procesinis statusas – liudytojas. Pokalbis dėl baudžiamosios bylos, [iškeltos dėl] Tarybos įkūrimo fakto“, – pažymėjo jis.

M. Znakas ketina vykti į Tyrimų komitetą su savo advokatu. „Tikiuosi, nesuims. Liudytojų neareštuoja. Tačiau pats esu teisininkas ir žinau, kad be advokato ten eiti negalima“, – aiškino jis.

Anksčiau ketvirtadienį Baltarusijos generalinis prokuroras Aliaksandras Koniukas pareiškė, kad Koordinacinė taryba, įkurtos opozicijos pagrindinės kandidatės į prezidento postą Sviatlanos Cichanouskajos iniciatyva, prieštarauja konstitucijai ir yra skirta „valdžiai užgrobti“. Už tokį nusikaltimą gali būti skiriama iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta beveik 7 tūkst. žmonių. Šimtai protestuotojų buvo sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą. Mažiausiai trys protestų dalyviai žuvo.

Baltarusijos opozicija į Lietuvą pasitraukusios S. Cichanouskajos iniciatyva šią savaitę suformavo Koordinacinę tarybą valdžios perdavimui.

Trečiadienį taryba suformavo savo prezidiumą, į kurį pateko Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič, tarptautinio tarpininkavimo paslaugų bendrovės įkūrėja Lilija Vlasava, Minsko traktorių bendrovės (MTZ) streiko komiteto pirmininkas Siarhejus Dylevskis, teisininkas M. Znakas, S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, prie rinkimų neprileisto kandidato Viktaro Babarykos štabo koordinatorė Maryja Kalesnikava ir buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinis direktorius Pavelas Latuška.

P. Latuška anksčiau ketvirtadienį atmetė Baltarusijos pareigūnų pranešimus, kad Koordinacinė tarybos veikla yra prieštaraujanti konstitucijai.