Tačiau, ministerijos teigimu, jis žuvo ne per susirėmimą su jėgos struktūrų pareigūnais, bet per eismo įvykį.

„Prieš protesto pradžią jis stovėjo važiuojamoje prospekto dalyje. Tai pastebėjo vienas „Volkswagen“ vairuotojas ir informavo pėsčiąjį apie grėsmę, paprašęs pasitraukti ant šaligatvio. Deja, pėsčiasis į jį nekreipė jokio dėmesio, ir po kurio laiko žuvo po automobilio „Renault“ ratais“, – skelbia ministerijos atstovai.

Ministerijos duomenimis, jauną vyrą mirtinai pertrenkė „Renault“ markės automobilis. Incidentas Partizanų prospekte įvyko maždaug 3.20 val. nakties.


„Radio Svoboda“ atkreipia dėmesį, kad eismo įvykis, per kurį žuvo vienas iš protesto dalyvių, įvyko vėlai naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Tuo metu Minske jokios protesto akcijos jau nevyko.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos išplatintame pranešime akcentuojama, kad kelyje žuvęs vyras „buvo pastarosiomis Minske vykstančių masinių protestų dalyvis“.

„Iš šio teiginio neaišku, ar ministerija mano, kad jis žūties akimirką protestavo? O gal dalyvavimas protestuose – tik jo biografijos dalis, panašiai kaip amžius, gimimo vieta ir darbovietė?“ – pastebi BBC rusų tarnyba.

„Euroradio“ įvardijo jauno žmogaus, kuris, anot Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos, žuvo per protestą Minske rugpjūčio 16 dieną, tapatybę.

Tai devyniolikmetis Artiomas Porukovas. A. Porukovo artimieji Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos versija netiki. Kaip teigia jaunuolio pusseserė, jo šeima nieko nežinojo apie jo dalyvavimą protesto akcijoje.

„Mes niekaip nesuprantame, kodėl jam prireikė perbėgti iš tos gatvės pusės, kur mūsų namai, į kitą pusę. Pėsčiųjų perėja visai šalia – kodėl nėjo per ją? Manome, kad jis po ratais papuolė nuo kažko bėgdamas“, – teigia mergina.

Vaizdo įraše, kurį paviešino ministerija, nematyti jokių protestų: Partizanų prospektas tuščias.

Anksčiau buvo patvirtinta dviejų protestų dalyvių – Aleksandro Taraikovskio Minske ir Aleksandro Vichoro Gomelyje – žūtis.

Iš pradžių Baltarusijos vidaus reikalų ministerija tvirtino, kad A. Taraikovskio rankose sprogo savadarbis sprogmuo, kurį jis ketino mesti į milicininkus. Paviešinus vaizdo įrašą, kuriame matoma, kad žūties akimirką vyro rankose nieko nebuvo, Baltarusijos vidaus reikalų ministras Jurijus Karajevas pareiškė, kad per protesto akciją Minske į A. Taraikovskį galėjo šaudyti iš neteisėto ginklo.

A. Vichoro mirtį teisėsaugos organai taip pat atsisakė sieti su jo sulaikymu per protesto akciją ir pareiškė, kad jis mirė perdozavęs narkotikų. A. Vichoro šeima su tuo kategoriška nesutinka.

Baiminamasi, kad aukų skaičius gali būti didesnis.

Baltarusijoje per 600 žmonių pateikė skundus dėl smurto juos sulaikant

Daugiau nei 600 žmonių pateikė skundus dėl teisėsaugos pareigūnų jiems sukeltų sunkių kūno sužalojimų per sulaikymus masinių protestų Baltarusijoje metu, pirmadienį pranešė šalies tyrimų komitetas.

„Daugiau nei 600 piliečių pateikė pareiškimus dėl teisėsaugos institucijų pareigūnų jiems sukeltų kūno sužalojimų juos sulaikant, o maždaug 100 žmonių – dėl kūno sužalojimų, padarytų sulaikymo vietose“, – sakoma Baltarusijos tyrimų komiteto pranešime.

Taip pat pranešama, kad „visi išvardinti faktai bus tinkamai teisiškai įvertinti“.

„Esant kūno sužalojimams, siekiant nustatyti jų sunkumo laipsnį, tyrėjai paskirs būtinus ekspertų tyrimus“, – priduriama pranešime.

Baltarusijos tyrimų komitetas taip pat informavo, kad iki šios dienos buvo gauti 124 pareiškimai ir pranešimai „apie protestuotojų smurto veiksmus prieš teisėsaugos institucijų darbuotojus, turto (tarnybinių transporto priemonių, miesto infrastruktūros objektų) naikinimą ir gadinimą“.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, Aliaksandras Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami.

Buvo sulaikyta maždaug 7 tūkstančiai žmonių, keli šimtai jų nukentėjo, vienas žmogus žuvo per protesto akciją, dar vienas – po sulaikymo.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, iki šiol nežinoma maždaug 80 per protesto akciją sulaikytų žmonių buvimo vieta.

Taip pat gaunama informacijos apie pareigūnų žiaurų elgesį ir sulaikytųjų kankinimus sulaikymo centruose, gabenant areštuotus žmones į sulaikymo vietas.

Nuo rugpjūčio 13 dienos kai kuriose Baltarusijos pramonės įmonėse prasidėjo taikūs protestai, nuo rugpjūčio 17 dienos vyksta streikai. Visoje šalyje žmonės stoja į vadinamąsias solidarumo grandines, protestuoja prieš smurtą ir reikalauja pakartotinių rinkimų.

Protestuojantieji nesutinka su oficialiai paskelbtais prezidento rinkimų rezultatais, remiantis kuriais, už Aliaksandrą Lukašenką balsavo 80,1 proc. rinkėjų, o jo pagrindinė varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja surinko 10,12 procento balsų.