Tai naujausi nuosprendžiai per kelerius metus trunkantį susidorojimą su žurnalistais, opozicijos veikėjais ir aktyvistais, kurie abejojo A. Lukašenkos teiginiais, kad jis laimėjo šeštąją prezidento kadenciją 2020 metais.

Sostinės Minsko teismas portalo „Tut.by“ vyriausiajai redaktorei 45 metų Marinai Zolotovai ir 54 metų generalinei direktorei Liudmilai Čekinai skyrė po 12 metų kalėjimo.

Moterims buvo pateikta daugybė kaltinimų, įskaitant mokesčių vengimą, kuris, pasak kritikų, nuolat naudojamas kaip pretekstas nutildyti kitaminčius, ir „neapykantos kurstymą“.

Baltarusijos žurnalistų asociacija pasmerkė nuosprendį kaip „žiaurų kerštą už tiesą“.

Byla susijusi su masiniais mitingais prieš A. Lukašenką, kurie kilo po rinkimų 2020 metų rugpjūtį, ir žiauriu susidorojimu su jo kritikais. Per mitingus tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti, šimtai teigė, kad su jais buvo netinkamai elgiamasi, o beveik visi opozicijos veikėjai nuo to laiko buvo ištremti arba įkalinti.

Susidorojimas palietė ir žurnalistus, o bandant nutildyti opozicijos balsus, buvo surengtos kratos „Tut.by“ biuruose. 2022 metų viduryje žiniasklaidos grupė buvo paskelbta „ekstremistine organizacija“ ir uždaryta.

M. Zolotova ir L. Čekina buvo sulaikytos 2021 metų gegužės mėnesį kartu su 13 kolegų. Buvo atliktos kratos ir jų namuose.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją