Šaltinio duomenimis, A. Lukašenka atsisakė vykti į Lenkiją, nes į metinių minėjimą nebuvo pakviestas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Dėl šios priežasties Baltarusijos valdžia „nesiryžo į renginį deleguoti aukšto rango politiko“, rašo dienraštis.

Baltarusijos prezidento atstovė spaudai Natalija Eismont leidiniui šios informacijos nekomentavo.

Kaip Baltarusijos naujienų agentūrai „BelTA“ pranešė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas, šaliai atminimo renginyje Varšuvoje atstovaus nepaprastasis ir įgaliotasis Baltarusijos ambasadorius Lenkijoje.

„Mes dėkingi Lenkijos prezidentui už kvietimą Baltarusijos valstybės vadovui“, – pridūrė jis, tačiau nepaaiškino, kodėl A. Lukašenka neatvyks į Varšuvą.

80-osioms Antrojo pasaulinio karo metinėms skirtas renginys vyks Vesterplatės pusiasalyje, esančiame netoli Gdansko, kur 1939 metų rugsėjo 1 dieną prasidėjo hitlerinės Vokietijos įsiveržimas į Lenkiją.

Apie tai, kad į minėjimo renginį V. Putinas nepakviestas, paaiškėjo kovą.

Tada Lenkijos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Pawelas Mucha kalbėjo, jog šalis nusprendė kviesti tik „Vakarų partnerystės“ ir Europos Sąjungos sąjungininkes.

Rusijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą priėmė „su nuostaba“.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija paaiškino, kad toks sprendimas susijęs su Rusijos valdžios „problemine istorine logika“. Tuo pačiu Lenkijos valdžia pažymėjo, kad V. Putinas nėra persona non grata ir gali bet kuriuo metu apsilankyti šalyje.

Liepą Lenkijos premjero pavaduotojas Jacekas Sasinas paskelbė, kad Rusijos prezidento dalyvavimas renginyje, skirtame karinės agresijos prieš Lenkiją metinėms, būtų nepriimtinas dalykas. V. Putiną jis pavadino „lyderiu, kuris lygiai taip pat elgiasi su kaimynais“.

Vėliau Lenkijos prezidento atstovas spaudai Blažejus Spychalskis pranešė apie valdžios ketinimą 2020 metų pradžioje Rusijos lyderį pakviesti į 75-ąsias Osvencimo (Aušvico-Birkenau) koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metines.

DELFI primena, kad penktadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat atšaukė planuotą kelionę į Lenkijoje ateinantį savaitgalį vyksiančias Antrojo pasaulinio karo pradžios 80-ųjų metinių minėjimo ceremonijas, pareiškęs, kad turės pasirūpinti artėjančio uragano „Dorian“ keliamu pavojumi.

„Kad užtikrinčiau, jog visi federalinės vyriausybės ištekliai būtų sutelkti artėjančiai audrai, nusprendžiau šį savaitgalį vietoje savęs pasiųsti į Lenkiją mūsų viceprezidentą Mike'ą Pence'ą“, – prezidentas sakė Baltuosiuose rūmuose.

Varšuvoje savaitgalį vyksiančiose ceremonijose D. Trumpas turėjo būti vienas iš keleto užsienio lyderių. Jis sakė planuojantis šį vizitą dėl savo artimų ryšių su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.