„Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Siarhejus Dyleuskis šiuo metu yra Varšuvoje. Jis buvo priverstas palikti Baltarusiją, baimindamasis dėl savo saugumo“, – žurnalistams sakė tarybos atstovas spaudai Antonas Rodnenkovas.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Opozicijos kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos šalininkai rugpjūčio 18-ąją įkūrė Koordinacinę tarybą, turinčią rūpintis valdžios perdavimu organizuojant naujus rinkimus. Į tarybos prezidiumą buvo įtraukta iškilių visuomenės veikėjų, įskaitant Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.


S. Dyliauskis į prezidiumą buvo įtrauktas kaip Minsko traktorių gamyklos (MTZ) streiko komiteto atstovas.

Baltarusijos valdžia Koordinacinės tarybos veiklą laiko prieštaraujančia konstitucijai. Prokurorai yra pradėję baudžiamąjį tyrimą dėl „veiksmų, kuriais siekiama padaryti žalą Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“. Už tokį nusikaltimą gali būti skiriamos iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmės.

Šiuo metu visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra užsienyje arba laikomi arešte, įskaitant Maryją Kalesnikavą, Ilją Salejų ir Maksimą Znaką. Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos yra pripažinusios juos politiniais kaliniais.