„Vakar po Lukašenkos kaltinimų dėl tariamų tarybos tikslų, kuriuos mes ne kartą neigėme, gavome keletą pareiškimų apie pasitraukimą. Vienas išėjimo pareiškimas pateiktas šiandien – kai buvo iškelta baudžiamoji byla. Tačiau niekas iš prezidiumo narių iš tarybos nepasitraukė“, – sakė jis.

Pasak M. Znako, valdžios kaltinimai „be abejonės turės įtakos žmonių ryžtui rizikuoti dalyvauti taryboje“.

„Mes suprantame, kad žmonės yra nepasirengę rizikuoti. Tačiau mums netrūksta norinčių dalyvauti tarybos darbe“, – patikino jis.

M. Znakas pridūrė, Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič lieka Koordinacinės tarybos prezidiumo narė, nors pirmajame posėdyje nedalyvavo.

„Sviatlana Aleksijevič dėl ligos tikrai nedalyvavo vakarykščiame posėdyje. Tačiau ji nepranešė apie pasitraukimą iš tarybos“, - sakė jis.

Pasak jo, S. Aleksijevič yra Baltarusijos teritorijoje.

„Ji, kaip ir visi Koordinacinės tarybos nariai, fiziškai yra Baltarusijoje“, – sakė jis.

Baltarusijos generalinis prokuroras Aliaksandras Kaniukas ketvirtadienį pareiškė, kad opozicinės Koordinacinės tarybos veikla yra antikonstitucinė ir ja siekiama užgrobti valdžią.

„Panašių institucijų steigimas įstatymuose nėra numatytas. Jų veikla prieštarauja konstitucijai. Virtinė piliečių, suprantančių savo veiksmų neteisėtumą, pranešė apie pasitraukimą iš tarybos ir parodė nepritarimą jos tikslams“, – sakoma įrašytame prokuroro kreipimesi.

„Koordinacinės tarybos sukūrimu ir jo veikla siekiama užgrobti valstybės valdžią, o taip pat padaryti žalos Baltarusijos nacionaliniam saugumui“, – pabrėžė prokuroras.

Baltarusijos prokurorai pradėjo baudžiamąją bylą dėl Koordinacinio komiteto įkūrimo.

Taryba neigia pažeidžianti konstituciją

Buvusią kandidatę į Baltarusijos prezidentus Sviatlaną Cichanouskają palaikanti Koordinacinė taryba pareiškė, kad jos tikslai ir darbo metodai yra teisėti, nepaisant dėl tarybos įkūrimo pradėto baudžiamojo tyrimo.

„Ryšium su generalinio prokuroro [Aliaksandro] Kaniuko viešu pareiškimu apie baudžiamosios bylos užvedimą dėl Koordinacinės tarybos įkūrimo, manome, kad yra būtina dar kartą pareikšti, kad Koordinacinės tarybos tikslai ir metodai šiems tikslams pasiekti yra aiškiai apibrėžti Koordinacinės tarybos reglamente ir priimtoje rezoliucijoje“, – sakoma tarybos pareiškime.

„Visi tikslai ir priemonės yra teisėti, pagrįsti Baltarusijos Konstitucija“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad „Koordinacinės tarybos nariai neskelbė raginimų užgrobti valstybės valdžią ar jėga pakeisti Baltarusijos konstitucinę tvarką, ar išduoti valstybę, įvykdyti teroristinį aktą arba diversiją, ar [atlikti] kitus veiksmus, kuriais siekiama pakenkti Baltarusijos nacionaliniam saugumui“.