„Kampanija „Mes – ne veltėdžiai“ skelbia kovo 15-ąją – Konstitucijos dieną – nacionaline protesto prieš N3 dekretą dieną. Minske buvo paduotas prašymas leisti surengti „Ne veltėdžių mitingą“. Mitingai vyks ne tik sostinėje, bet ir kituose Baltarusijos regionuose“, – sakoma partijos „Krikščioniška Baltarusijos demokratija“ pranešime.

Remiantis partijos pateikiama informacija, šių mitingų tikslas – N3 dekreto atšaukimas. Kampanijos organizatoriai žada iki kovo 15-osios pratęsti parašų rinkimą prieš šį dekretą.

Nacionalinės kampanijos „Mes – ne veltėdžiai“ organizaciniam komitetui priklauso partija „Krikščioniška Baltarusijos demokratija“, „Jungtinė piliečių partija“, „Baltarusijos socialdemokratų partija“ (Hramada), kairiųjų partija „Teisingas pasaulis“, „Žaliųjų“ partija, „Laisvės ir progreso partijos“ organizacinis komitetas, moterų partija „Nadzeja“ (Viltis), kampanija „Mūsų namai“ bei judėjimas „Už laisvę“.

Prašymas Minske leisti surengti „ne veltėdžių“ mitingą buvo paduotas sausio 23 dieną.

Kaip buvo pranešama anksčiau, praėjusį sekmadienį keliuose stambiuose miestuose vyko nesankcionuotos akcijos prieš vadinamąjį „veltėdžių dekretą“. Anksčiau, penktadienį, panaši akcija vyko ir Baltarusijos sostinėje.

Dekretu „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ A.Lukašenka įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, neturintiems pilietybės asmenims, kurie per metus dirbo mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2-4 atlyginimų bazinių dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Šis mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos. Mokesčių ir rinkliavų ministerijos duomenimis, vasario 7 dieną „veltėdžių mokestį“ buvo sumokėjęs tik kas dešimtas tai turintis padaryti asmuo.