„Gynybos ministerijos vadovas iškėlė uždavinį surengti kompleksines taktines pratybas, kurių metu kariuomenė tobulins parengtį ir treniruosis gintis Gardino taktiniame ruože“, - pažymima jame. Pranešama, kad pratybose dalyvaus įvairios kariuomenės rūšys.

Pasak V. Chrenino, naktį į ketvirtadienį apie sprendimą surengti tokias pratybas buvo pranešta šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, kuris patvirtino šį planą. Ministras pabrėžė, kad „renginio organizavimą asmeniškai kontroliuoja valstybės vadovas“.

„Galiu tvirtai pareikšti, kad ginkluotosios pajėgos pasirengusios, moralinė dvasia – stipri, ir mes pasiruošę įvykdyti uždavinius. Mums svarbiausia – išsaugoti mūsų šalies teritorijos vientisumą, suverenitetą ir nepriklausomybę“, - teigė V. Chreninas. „Mes visi baltarusiai, tai mūsų žemė, ir mes jos niekam neatiduosime“, - pabrėžė ministras.

Anksčiau A. Lukašenka įpareigojo Baltarusijos gynybos ministeriją „atidžiai sekti NATO kariuomenės judėjimą Lenkijoje ir Lietuvoje“, taip pat paskelbti visišką kovinę parengti prie šalies vakarinės sienos dislokuotose pajėgose.

Per ministerijos „YouTube“ kanalą paskelbtame vaizdo pranešime sakoma, kad apie sprendimą surengti šiuos mokymus buvo informuotas prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Šiuos mokymus asmeniškai kontroliuoja valstybės vadovas“, – pabrėžė V. Chreninas.

„Mokymuose vyks mechanizuotųjų junginių, specialiųjų operacijų pajėgų, karinių oro pajėgų oro erdvės gynybos, žvalgybos, radioelektroninės kovos, raketinių pajėgų ir artilerijos kariniai padaliniai. Per mokymus taip pat numatoma mobilizuoti kai kuriuos karinius dalinius“, – sakė ministras.

A. Lukašenka trečiadienį paliepė Gynybos ministerijai stebėti NATO pajėgų judėjimą Lenkijos ir Lietuvos teritorijose, Baltarusijoje tvyrant didelei įtampai po anksčiau šį mėnesį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais.

„Turime sekti jų judėjimo kryptis ir jų užmačias“, – kariškiams sakė autoritarinis lyderis.

„Vykdant prezidento nurodymą gynybos ministras generolas majoras Viktaras Chreninas pateikė užduotį: parengti pasiūlymus dėl priemonių Vakarų operatyvinės vadovybės kariniams daliniams, [kurių tikslas] - pasiruošimas gynybai ir jos vykdymas Gardino taktine kryptimi“, – sakoma trečiadienį paskelbtame ministerijos pranešime.

Be kita ko, ministras paliepė sustiprinti operatyvinį vadovavimą raketų daliniams, apginkluotiems taktiniais balistinių raketų kompleksais „Točka“ ir salvinės raketų ugnies sistemomis „Polonez“, taip pat oro erdvės gynybos, radioelektroninės žvalgybos ir kovos padaliniams, nurodė Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Sustiprinta sienų apsauga

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas (VPK) stiprina šalies sienų apsaugą, ypatingas dėmesys skiriamas jos vakarinėms sienoms. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė oficialus žinybos atstovas Antonas Byčkovskis.

„Dėl šalyje susiklosčiusios padėties pasienio tarnybos organai imasi priemonių valstybės sienos apsaugai stiprinti. Atsižvelgiant į situaciją ypač daug dėmesio skiriama jos vakariniam ruožui“, - sakė pareigūnas.

Anot A. Byčkovskio, „padidintas pasieniečių patrulių skaičius, griežčiau kontroliuojama, kaip laikosi pasienio režimo taisyklių į pasienio zoną atvykstantys asmenys ir transporto priemonės“. Be to, griežčiau tikrinami valstybės sieną kertantys asmenys ir transporto priemonės.

Rugpjūčio 19 d. Saugumo tarybos posėdyje Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka įpareigojo VPK sustiprinti valstybės sienos apsaugą palei visą perimetrą, kad „į Baltarusiją iš kitų šalių nepatektų smogikai, ginklai, šaudmenys ir pinigai riaušėms finansuoti“.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.