„Atsižvelgiant į kompetentingų Turkijos institucijų sprendimą, nuo 2021 m. lapkričio 12 d. Irako, Sirijos ir Jemeno piliečiams draudžiama iš Turkijos skristi į Baltarusiją. Oro linijų bendrovės „Belavia“ keleiviai, kuriems galioja šis draudimas, gali susigrąžinti visą už bilietą sumokėtą sumą bilieto įsigijimo vietoje“, – rašoma „Belavia“ pranešime.

Kiek anksčiau pasirodė informacija, kad „Turkish Airlines“ sirams ir irakiečiams nebeparduos kelionių bilietų į Minską.

Baltarusijoje, prie rytinės Europos Sąjungos sienos, šią savaitę susitelkė keli tūkstančiai migrantų. Tai dar labiau padidino pastaraisiais mėnesiais tarp Minsko ir Vakarų tvyrančią įtampą.

Dėl migrantų krizės kurstymo Europos Sąjunga Baltarusijos režimui ketina pritaikyti naujas sankcijas.

Neteisėtų migrantų srautas iš Baltarusijos į Lietuvą smarkiai pradėjo augti vasarą. Šiemet į Lietuvą iš viso neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Dar didesniam skaičiui jų nebuvo leista atvykti į šalį, nuo rugpjūčio pasieniečiams ėmus taikyti apgręžimo taktiką.

Irako ambasada Rusijoje ketvirtadienį pranešė organizuojanti evakuacinį skrydį Baltarusijoje prie sienų su Europos Sąjungos narėmis įstrigusiems irakiečiams, pageidaujantiems sugrįžti į tėvynę, pranešė valstybinė Irano naujienų agentūra (INA).

Atstovybės pranešime sakoma, kad „ambasada organizuos evakuacinį skrydį Irako piliečiams, pageidaujantiems sugrįžti iš Baltarusijos Respublikos į Iraką“. Ambasada taip pat paragino tokius asmenis susisiekti su Irako konsulinėmis tarnybomis.

Trečiadienį Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad ES dėl šios krizės kitą savaitę įves daugiau sankcijų Baltarusijai.

Lenkija kaltina Minską, bauginimais verčiantį migrantus pažeisti sieną, „valstybiniu terorizmu“.

ES jau kitą savaitę planuoja priimti sprendimą dėl naujų sankcijų Baltarusijai dėl nelegalių migrantų padėties prie išorinių bloko sienų, antradienį pranešė leidinys „Politico“.

Remiantis leidinio šaltiniais, naujos sankcijos gali būti patvirtintos jau kitą pirmadienį per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Politico“ pažymi, kad, siekdama blokuoti migrantų srautą iš Baltarusijos, ES siekia daryti spaudimą oro linijoms ir pareigūnams, padedantiems nelegalius migrantus iš jų gimtųjų šalių gabenti prie Europos Sąjungos sienų.

Pasak „Politico“ šaltinių, trečiadienį rengiamame 27 ES ambasadorių susitikime kaip teisinis pagrindas sankcijoms Baltarusijai taikyti gali būti pridėta „prekybos žmonėmis“ kategorija.

Vieno ES diplomato teigimu, po to iki savaitės pabaigos ES šalys tikisi baigti rengti naują sankcijų, skirtų konkretiems asmenims ir organizacijoms, sąrašą.

Kitas ES diplomatas sakė, kad sankcijų paketą sudaro du skyriai: vienas skirtas neteisėtą migraciją vykdyti padedantiems asmenims ir grupėms, o antrasis – asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje.

Šaltinis teigė, kad sankcijos palies Baltarusijos valstybinę oro bendrovę „Belavia“.

Pažymima, kad sankcijų gali sulaukti ir kitos aviakompanijos, vykdančios skrydžius į Minską. Tokių reisų turi Rusijos oro linijos „Aeroflot“, „UTair“ ir „Nordwind Airlines“, taip pat „Turkish Airlines“ ir „FlyDubai“.

Tačiau ES dar nepatvirtino, kurioms oro linijoms bus taikomos sankcijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)