Buvęs Baltarusijos vadovas Stanislavas Šuškevičius pareiškė, kad istorinis 1991 metų dokumentas, paskelbęs Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos galą, yra dingęs iš archyvo.

S.Šuškevičius šio dokumento pasigedo, rinkdamas medžiagą savo prisiminimams. Jo nuomone, tos sutarties originalą koks nors buvęs Baltarusijos pareigūnas galbūt pavogė tam, kad parduotų susidomėjusiam kolekcininkui.

"Sunku patikėti, kad dingo tokio lygio dokumentas, tačiau tai faktas", - S.Šuškevičius sakė naujienų agentūrai "The Associated Press".

Baltarusijos ir Rusijos dominuojamos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) pareigūnai trečiadienį patvirtino, kad jie turi tik tos sutarties kopijas.

"Nežinome, kur yra originalas, - sakė NVS archyvų departamento, kurio būstinė yra Minske, vadovas Vasilijus Ostreika. - Turime to dokumento kopiją. Jis patvirtintas pagal tarptautinius standartus, tačiau vis tiek tėra kopija."

Šios sutarties originalo dingimas atspindi chaosą, įsiviešpatavusį, kai 1991 metais iširo Sovietų Sąjunga - 300 mln. gyventojų turėjusi supervalstybė, nusidriekusi per kelias laiko zonas ir sudaryta iš 15 respublikų, kurios dabar yra nepriklausomos valstybės.

1991 metų gruodžio 8 dieną S.Šuškevičius organizavo slaptas derybas su tuomečiu Rusijos prezidentu Borisu Jelcinu ir Ukrainos prezidentu Leonidu Kravčiuku, kurios vyko Viskulių vyriausybinėje medžioklės viloje Belovežo girioje.

Šie trys lyderiai pasirašė sutartį, skelbiančią, kad "SSR Sąjunga liaujasi egzistuoti kaip tarptautinės teisės ir geopolitinės realybės subjektas", atmesdami valstybės prezidento Michailo Gorbačiovo pastangas išlaikyti Sovietų Sąjungą.

Šioje deklaracijoje taip pat skelbiama apie Nepriklausomų Valstybių Sandraugos įkūrimą. Prie to netvirtais ryšiais susieto aljanso 1991-ųjų gruodį prisijungė devynios kitos Sovietų Sąjungos respublikos.

M.Gorbačiovas atsistatydino 1991-ųjų gruodžio 25 dieną, o sovietinė imperija, kurios komunistinis režimas valdė geležiniu kumščiu beveik 70 metų, galutinai dingo iš pasaulio žemėlapio.